11. - 13. juli i år var 35 ungdommer samla på øya Spildra i Kvænangen for å spille rollespill. Prosjektet heter Back To Basics, med undertittelen "Uten fortid ingen framtid", og det er UNIT (Ungdomsprosjektet i Nord-Troms) som står bak. Tema var kristninga av samer, og alle deltakerne hadde fått ei lita innføring i bakgrunnshistorien og utdelt spesielle roller før spillet blei satt i gang fredags kveld. Bortsett fra dette var det ikke skrevet noen replikker, og det var derfor opp til deltakernes kreativitet og fantasi å drive spillet framover.

Deltakerne kom fra hele Nord-Troms, og Malin Løkås, Lotte Karlsen, Marit Figenschau og Kristian Figenschau deltok fra Storfjord. Kristian hadde en av de bærende rollene i spillet, som misjonærlederen Thomas von Westen.

Dette har ikke vært gjort før i Nord-Troms, og var således et pilotprosjekt. Nord-Troms Museum har vist interesse for å videreføre rollespillet, noe UNIT som er inne i sitt siste prosjektår er svært positiv til.

Kristin Nocolaysen og to medhjelpere filmet hele spillet på Spildra, og er nå klar med en film som har fått navnet "Hjelp, misjonærene kommer!". Denne hadde sin verdenspremiere på Riddu Riddu onsdag 14. juni, og er å få kjøpt for kr. 150,-. Er du interessert, kan du ta kontakt med UNITs prosjektleder Lise Rønning på tlf. 77 77 05 86 eller e-post lise.ronning@halti.no.

MF