En viktig del av barnehagens, SFO's og skolens rolle vil være kontinuelig arbeid for å bidra til å gjenreise barn og unges opplevelse av trygghet. Dette vil skje på flere måter. Tiltak på kort sikt er minnesamling og/eller markering nå ved oppstart. Det er også viktig at det settes av tid og anledning til samtale og bearbeidelse der man kan dele opplevelser og tanker, både klassevis og evt. individuelt etter behov framover. 

På lang sikt er det særdeles viktig at barnehager og skoler er ekstra bevisst sin rolle til å styrke vårt felles verdigrunnlag. I prinsipper for skolen gjelder flg.:

- elevene skal få et tydelig verdigrunnlag, en bred kulturforståelse som er grunnelggende for å skape et inkluderende sosialt fellesskap og et læringsfellesskap der mangfoldet blir satt høyt og respektert.

For foreldre og personale som vil ha faglige råd og veiledninger, er flg. nettsted anbefalt spesielt:

Helsenorge

Det er også lagt ut en egen kondulanseprotokoll for barn og unge som kan benyttes til å sende inn hilsener. Det kan være tegninger, dikt, et bilde eller andre tekster. E-post adressen er: ungkondolanse@kd.dep.no og et utvalg av det som bli sendt inn, vil bli publisert på nettsiden Ungkondolanse.no .
Det kan sende inn hilsener fram til 1.oktober 2011.