Storfjord kommune deltok sammen med Tornedalsrådet, Landsstyrelsen, Enontekio, Muonio og Kolari kommuner fra Finland.
 
Agenda for møtet var:
Ishavsbanen, prosjekt bakgrunn og status
Interreg IV A Nord – presentasjon av utkast til søknad
Prosjektets gjennomføring
Øvrige spørsmål
 
Ishavsbanen, prosjektet bakgrunn og status
Jernbanestrukturene på Nordkalotten/Barentsregionen er enkle å få oversikt over, siden det er svært få dem. I Troms og Finnmark, finnes det verken nord-syd eller øst-vest forbindelser med jernbane. Samtidig er satsing på jernbanen er en uttalt offentlig målsetting, på samme måte om satsing på Nordområdene.
Jernbaneforbindelsene mot øst er mangelfulle i Norge generelt og spesielt i Nord-Norge. I Nord- Norge (Nordland) finnes det kun en østvendt forbindelse fra Narvik. Jernbanen fra Narvik kan kun operere på samme sporvidde i Sverige og Norge, ikke i Finland og videre østover uten at det oppstår merkostnader (omlasting, andre signalsystemer, strømforsyning osv).
 
Interreg IV A Nord – presentasjon av utkast til søknad
Dokumentet er en prosjektskisse og spesifikasjoner for et Interreg-prosjekt, med søknadsfrist 3. mai 2010.
Prosjektet vedrører Ishavsbanen mellom Kolari og Skibotn, og denne banens forbindelser. Prosjektaktørene ved Lead Partner (Tornedalsrådet) tar sikte på å utlyse oppdraget og engasjere den konsulent som har det mest fordelaktige tilbudet, herunder en detaljert prosjektplan og aktivitetsbeskrivelse.
Prosjektet skal i første rekke fokusere på å identifisere en eventuell Ishavsbanes reelle/utvidede markedsgrunnlag og muligheter, ikke bare transportarbeid knyttet til malm. Initiativtakere til prosjektet er Tornedalsrådet og Storfjord Kommune.
 
Prosjektets gjennomføring
Konsulentselskapene som inviteres til anbudet i dette prosjektet må selv utdype og presisere relevante aktiviteter og metodikk med utgangspunkt i de momenter som er referert nedenfor.
Det vektlegges en god forståelse for logistikk/økonomi i en slik løsning. Dette gjelder i forhold til regionale og nasjonale markeder, og spesielt internasjonale markeder.
Det er imidlertid viktig at prosjektet har som intensjon å danne et faglig relevant grunnlag for
videre prosesser, som kan ende i bygging av en jernbane. Det legges derfor opp til en høy faglig forankring og forståelse for banen i en internasjonal sammenheng.
Prosjektet skal minimum inkludere en beskrivelse og forståelse for logistikkløsningens fremtidige kommersielle grunnlag og aktivitetsbeskrivelser for:
-      Organisering og planlegging av prosjektet
-      Datainnsamling
-      Statusbeskrivelser av relevant logistikk, infrastruktur og dagens løsninger og alternativer for transport, med utgangspunkt i de aktuelle markedsvolumer
-       Markedsvurdering og segmentanalyse for Ishavsbanen
· Regionale og nasjonale markeder
· Internasjonale markeder og intermodale løsninger
-      Evaluering og analyse og muligheter, trusler generelt osv
 
To separate vurderinger knyttet til:
· Is forhold og transportutfordringer ved seilinger i Bottenviken og ut til Nordsjøen/Atlanterhavet
· Fordeler for Finsk industri ved en åpning av Ishavsbanen, sett i forhold til dagens transportløsninger, is problematikk, havneavgifter i Bottenviken osv
-      Anbefalinger og plan for videre fremdrift
-      Dokumentasjon og presentasjon
I tillegg skal det bidras til at det bygges opp et nettverk rundt prosjektet og relevante aktører skal inviteres til et markedsseminar i Norge eller Finland. Formålet med markedsseminaret er både å få informasjon om behov i markedet, hvordan dette prosjektet vurderes og innspill generelt.
En skal også vektlegge prosjektets grenseregionale og miljømessige betydning, samt andre forhold som anses viktig for banen.
 
Styringsgruppen foreslås å bestå av utvalgte representanter fra:
• Tornedalsrådet, styringsgruppens leder
• Storfjord Kommune, medlem
• Kolari kommune, medlem
• Muonio kommune, medlem
• Enontekiö kommune, medlem
 
Budsjett og finansiering har en total kostnadsramme på ca 148 000 €
Tidsplanen er 7-8 måneder, med oppstart i august 2010 og avslutning før sommeren 2011.
 

Alle kommunene er enige i utkastet på interregsøknaden som oversendes til behandling i Interreg IV A Nord.

Komite stor