Kjære alle Storfjordinger!

Nå i adventstida tar de fleste av oss en oppsummering av året som har vært. Det er godt å gjøre det, og se at vi faktisk har gjort noe, men også se fremover og planlegge for året som kommer.


Et tilbakeblikk på 2005 i Storfjord kommune

Storfjord kommune har vært egen kommune i 75 år i 2005. Det har vært en stor utvikling som i resten av landet vårt. I 1930 hadde Storfjord kommune 1499 innbyggere, mens i 2005 har vi 1936 innbyggere. Det har vært en positiv utvikling i vår kommune sammenlignet med våre nabo kommuner, med stabil folketallutvikling. (se historisk tilbakeblikk av Rasmus Engstad)

Kommunen har satset på bredbåndsutbygging i samarbeid med private kabel-tv lag. I løpet av 2005 har Oteren, Kitdalen og Hatteng området fått dette tilbudet. På nyåret vil også Tverdalen, Melen, Skibotn og Østre og Vestresida få tilknytting til bredbånd.Da er mesteparten av kommunen tilkoblet bredbånd.
Da er det bare Signaldalen som gjenstår, og det er satt av midler til utredning for det i 2006.

Tillbygget ved Hatteng skole for småtrinnet var ferdig i april. Det har gitt bedre arbeidsforhold for lærerene og elevene ved skolen. Men allerede til høsten blir det for trangt i dette nybygget, da det blir minst 26 nye elever i første klasse. Med så stort antall elever vil de bli delt i 2 paralle klasser.

Vi har kjøpt ny brannbil i kommunen. Det betyr bedre arbeidsforhold for brannmennene og større sikkerhet for befolkningen (raskere utrykkningstid).

Tverrdalesvegen har fått fast dekke. Det har stor betydning for innbyggerne der og de har ventet på dette i mange år.

Arbeidet med rullering av kommunens arealplan er dessverre ikke ferdig ennå, men vi har kommet langt med den. Dette er en sak vi ønsker å prioritere og ferdigstille i løpet av 2006.
Vi har fått tilbakemeldinger fra Statens vegvesen at E6/ E8 trasen sansynligvis vi bli som dagens både på Oteren og på Skibotn. Derfor planlegger vi ut fra det
Det skal også utarbeides en sentrumsutviklingsplan på Skibotn i samarbeid med Statens vegvesen i 2006.

Arbeidet med jernbane fra Kolari til Skibotn har kommet et skritt videre, da de finske myndighetene og Nordisk Råd ser positivt på saken. Det er i første omgang viktig at det på finsk side jobbes med saken og at de ser de enorme mulighetene som dette vil åpne for i Finland.

Jeg vil også gi en spesiell takk til alle som driver med barne- og ungdomsarbeid i kommunen, både de kommunalt ansatte og alle private organisasjoner. Det finnes mange gode og varierte tilbud for barn og unge og det er kjempepositivt. Dette bidrar til at det er attraktivt å flytte til kommunen og det bidrar til trivsel for innbyggerne våre.

I 2006 vil vi styrke vår næringsavdeling og vi håper dette kan gi positive ringvirkninger for å få nye arbeidsplasser til kommunen.
Det er viktig å se det potensiale og fortrinn som ligger i vår geografisk beliggenhet og vårt gode klima og utnytte det i forhold til å skape flere arbeidsplasser.
Statistikken gir gode prognoser for befolkningsvekst fremover, men jeg tror det er viktig å jobbe og legge forholdene tilrette slik at det kan skje.

Jeg håper at 2006 kan bli et år med bedre kommunale tjenester for befolkningen i Storfjord og bedre trivsel. Det er viktig å ha tid til å lytte til hverandre og bruke tid til familie og venner. Vi er skapt til fellesskap.

Jeg ønsker dere alle en velsignet julehøytid og et godt og fremgangsrikt nytt år !

Hilsen
Hanne Braathen
Ordfører