2013 har som tidligere år gitt oss både hyggelige og mindre hyggelige opplevelser. Slik er livet for oss alle. Det er viktig å huske på at vi alle skaper våre egne liv, men det er selvsagt også ting vi ikke rår over selv.
Vi som bor i Storfjord har det godt og vi bor i en fantastisk flott kommune. Dette er dessverre ikke virkeligheten for mange rundt om i verden. Krigene i f.eks. Syria og Sør Sudan, naturkatastrofer og økonomisk uro og kriser i mange land gjør det vanskelig for mange enkeltmennesker. Dette er hverdagen for mange og vi får det tettere på oss gjennom daglige nyhetssendinger. Vi i Storfjord kommune har våre økonomiske utfordringer, men disse fortoner seg liten når vi ser dette i det store bildet.   
Dette skal vi ha med oss når vi alle i hverdagen er utålmodige i forhold til hva vi skulle ha fått til å gjennomføre til det bedre. Men vi skal være utålmodige, vi skal alltid ville det beste for Storfjordsamfunnet.
Ønsker å takke de folkevalgte i Storfjord for den jobben dere gjør. Dere forvalter tilliten dere fikk fra kommunens innbyggere med fornuft og klokskap. Når man stiller til valg så har man tanker og vyer for utviklingen for lokalsamfunnet. De økonomiske betingelsene i denne 4 års perioden setter dessverre store begrensninger. Dette er utfordrende, men i slike perioder er det kanskje enda viktigere med fornuften, klokskap og samhold.

Kommunestyret har vedtatt at vi fortsatt skal prøve å løse de økonomiske utfordringene uten å belaste innbyggerne med eiendomsskatt. Hvis vi har marginene med oss både på utgifts og inntektssiden så vil det kunne gå bra, men vi balanserer her på en knivegg. Det er en grense for hvor mye vi kan kutte før det går utover oppvekstsvilkårene for våre barn og at det skapes utrygghet for våre eldre.

Eg ønsker å hedre 2 av Storfjord sine mest markante politikere som dessverre gikk bort i 2013. Tidligere Ordførere Hans Strandvoll og Idar Mikkelsen forlot oss så altfor tidlig. De var begge veivisere og politiske bautaer som har vært med å forme Storfjord samfunnet.

Folkehelse og forebyggende arbeid er noe av det viktigste å jobbe med for å skape et godt samfunn å leve i. Her skulle kommunen satset enda sterkere, men vanskelig økonomi gjør dette vanskelig. Dette gir meg en del bekymringer.  Ønsker å sende en stor takk til lag og foreninger som gjennom ildsjeler, lokalt engasjement, skapertrang, kompetanse, frivillig arbeid og dugnad gjør en fantastisk jobb på dette feltet. Dere skaper fysisk aktivitet, sosiale arenaer og aktiviteter som gjør hverdagen rikere for både unge og eldre. Gjennom den jobben dere gjør fremstår Storfjord som en markant kultur og aktivitets kommune.  Håper at dere også i 2014 er villig til å bruke av deres fritid til samfunnets beste. Et godt samfunn er et aktivt og engasjert samfunn

Ønsker å takke de ansatte i kommunen som hver dag gjør hverdagen bedre for både unge og gamle. Fundamentet i velferdsstaten er de tjenestene som kommunene yter innbyggerne i ulike livsfaser.
Den jobben som ansatte innen pleie og omsorg, skole, barnehage og øvrig kommunal virksomhet gjør er med på å skape gode oppvekstsvilkår og trygghet for alle. Takk for at dere står på selv om hverdagen kan synes vanskelig med stadig nye sparetiltak på kommunale budsjetter.

Ungdommen er fremtiden og i så tilfelle så har Storfjord en lys fremtid. Eg lar meg ikke slutte å imponere over våre oppegående ungdommer. Jobben dere gjør gjennom ungdomsrådet, budsjettet der dere også evner å tale de eldre sin sak og kampen for Nordkjosbotn Videregående skole står det respekt av.  Dere utgjør faktisk en forskjell.

Storfjord har mangel på boliger og boligtomter. Vi har fortsatt et stabilt folketall som eg tolker dit hen at vi har det godt i Storfjord og at folk trives. Attraktive boenheter og boligtomter vil gjøre at enda flere ønsker å flytte til Storfjord. For å skape utvikling i kommunen så må dette området prioriteres. Dette vil bli en prioritert oppgave fra min side i 2014.

Storfjord har en 100 års lang historie om krig og kald krig der våre områder er beslaglagt gjennom internasjonal storpolitikk. Dette er en viktig del av vår historie og vi fikk heldigvis utsatt forsvarets planer om fjerning av de fleste av disse. Eg har et sterkt ønske om at vi må ta vare på noe av dette. Denne jobben skal vi gjøre i lag med lokale interesser, fylkeskommunen, Museum, sentrale aktører og andre.

Arbeidsledigheten i Storfjord er i dag på under 3 %. Det er meget bra og betyr at de fleste i kommunen har en jobb å gå til. I 2014 skal vi rullere Strategisk Næringsplan. I den forbindelse skal vi kjøre 2 folkemøter der forslaget presenteres. Håper at næringslivet og andre stiller opp og er med og preger hva vi skal satse på fremover.
Personlig synes eg det er viktig å støtte opp om det etablerte næringslivet. De har vist at de får det til. Et viktig perspektiv å ha med seg i jobben med å skaffe nye etableringer.

Prosjektet «Et sykehjem i Storfjord» vil eg jobbe videre med i 2014. Det synes også som at det er stor enighet om dette. Det som skaper debatt er lokaliseringen som ikke er uventet. Prosjektet er så viktig for kommunens økonomi, arbeidsforholdene til de ansatte og ikke minst tilbudet til de eldre at en sterk lokaliseringsdebatt ikke må stoppe dette.

Det er all mulig grunn til å være stolt over det samfunnet vi er en del av. Et samfunn, der hver enkelt av oss utgjør en forskjell og har betydning for de omkring oss.

Et flott sitat sier «Dagene kom og dagene gikk, ikke forsto jeg at det var LIVET». Med dette ønsker eg å si at vi må ta vare på dagen og ikke glemme og også leve i nuet.
 

Ønsker at 2014 blir et år som gir mange gleder og at vi alle klarer å realisere mange av våre drømmer.
Godt Nytt År til dere alle.

Hilsen fra Ordfører Sigmund Steinnes