Vi har gjennom årene hatt flere eksempler i Storfjord hvor samiske og kvenske eldre har mistet andrespråket sitt norsk, og kun kunnet kommunisere på samisk og kvensk. Hvordan møter vi slike utfordringer i Storfjord kommune?

Det er viktig at vi i Storfjord kommune kan møte samtlige eldre på en verdig og respektfull måte, uansett språkbakgrunn og –situasjon. Som første ledd i dette arbeidet har vi fått utviklet et samisk og kvensk-fraseverktøy for pleiere i eldreomsorgen. Fraseverktøyet skal sikre at norskspråklig pleier skal kunne sikre basal kommunikasjon med pasienter med samisk og kvensk som morsmål.

Fraseverktøyet er i lommeformat og inneholder fraser tilknyttet 8 tema. Heftet er lett å slå opp i, og inneholder kun et svært begrenset antall fraser. Forhåpentligvis vil fraseverktøyet også pirre nysgjerrigheten til språk og språkkompetanse blant pleiepersonalet, slik at flere vil ønske å lære seg samisk og kvensk. Det tar tid å bygge opp en økt språkkompetanse i en kommune, men fraseverktøyet er en god start.

Helse- og omsorgssjef vil 15. mai foreta utdelingen av fraseverktøyet til pleiepersonale i kommunen. Andre kan se fraseverktøyet på hjemmesidene til Storfjord språksenter: www.spraaksenter.no

 

For mer informasjon om fraseverktøyet:

Helse- og omsorgssjef i Storfjord kommune,

Stine Jakobsson Strømsø, tlf 916 39 041, stine.stromso@storfjord.kommune.no

Prosjektleder Storfjord språksenter,

Silja Skjelnes-Mattila, tlf 400 28 828, silja.mattila@storfjord.kommune.no