Gjeldsrådgivning
Det kommunale tilbudet er frivillig i enhver forstand. Den som søker rådgivning står fritt i forhold til om han/hun ønsker å benytte seg av tilbudet og de som har krav på skyldneren står fritt i å godta eller forkaste de forslag til avtale som fremmes. Når du søker gjeldsrådgivning er det viktig å være klar over at gjeldsrådgiver ikke disponerer økonomiske midler som kan brukes til avkorting av gjeld. Rådgiver kan ikke delta i prosesser som tar sikte på ren refinansiering av gjeld, dvs. hvor skyldner klarer å betjene gjelda men ønsker å redusere de løpende utgiftene. Rådgiver er avhengig av fullmakt fra den som søker gjeldsordning. Fullmakten gir full frihet overfor kreditorer, offentlige instanser, banker og andre finansinstitusjoner. Rådgiver har ellers absolutt taushetsplikt i alle saker.

Hvordan går man fram for å søke gjeldsordning?

Hvis du lurer på noe om gjeldsordning tar du gjerne kontakt med rådgiver i tlf 77212874 for å avtale et orienteringsmøte. Du behøver ikke legge fram ditt ærend overfor noen andre i rådhuset. Når det så er klart at du har en sak for gjeldsrådgiver er det helt avgjørende at du legger fram alt vedrørende din økonomi. Både inntekter og utgifter må dokumenteres, og all gjeld må gjøres kjent for rådgiver. Når rådgiver har gått igjennom dine opplysninger vil han kunne avgjøre om det er grunnlag for å søke gjeldsordning. Det neste som skjer er at rådgiver sender ut brev til alle kreditorene med orientering om at det er søkt gjeldsordning. Disse vil så gi beskjed om de aksepterer at det utarbeides forslag til gjeldsordning – noe som vanligvis skal skje innen 4 måneder. Kreditor har fortsatt mulighet til å avslå forslag til gjeldsordning når dette fremmes. I løpet av de fire månedene utarbeider rådgiver et forslag til ordning som fremmes for alle de som har penger til gode. Hvis alle kreditorer aksepterer forslaget har man fått til en avtale om gjeldsordning.

Avtale om gjeldsordning

Avtale om gjeldsordning inngås vanligvis for 5 år, unntaksvis for lengre tid. I denne perioden må du etterleve avtalen som er inngått. Det vil bli beregnet hvor mye du må ha til livsopphold hver måned samt til absolutt nødvendige utgifter for øvrig. Har du barn skal det beregnes kostnader til dem. Er du avhengig av bil finnes det muligheter til å beholde en rimelig bil, og har du spesielle kostnader i forbindelse med sykdom eller handikap blir det tatt hensyn til det. Kreditorene har i utgangspunktet krav på å få dekket sine krav fullt ut. Når de går med på at de ikke får full dekning venter de også at skyldneren fyller sin del av avtalen. Det må derfor regnes med at avtaleperioden blir stram økonomisk og at det ikke er rom for noe ut over det aller nødvendigste. Men når avtaleperioden er over har du igjen orden på din økonomi og kan disponere dine egne midler – og det er vel ikke noe dårlig mål? Gjeldsrådgiver

Kontaktperson

Gjeldsrådgiver Hans Strandvoll
E-post hans.strandvoll@storfjord.kommune.no
Telefon 77 21 28 00 (sentralbord) eller 77 21 28 74 (direkte)
Besøksadresse: Rådhuset, 1. etasje i gammelfløya