elvevoll2_150x113
Målet med tilskuddsordninga er å medvirke til stimuleringstiltak og holdningsskapende arbeid for friluftsliv, med vekt på å styrke allmennheten sine interesser. Tidligere skulle alle søknader sendes via kommunen, men nå skal alle søknader sendes direkte til fylkeskommunen. Det kan søkes om midler innenfor tre ulike kategorier:

1. Friluftslivstiltak – fysisk tilrettelegging

Innsatsen vil i første rekke rettes inn mot barn, unge, funksjonshemmede og etniske minoriteter.

Målgruppen for ordningen er lokale lag og organisasjoner, de regionale nettverkene ”Forum for natur og friluftsliv”, kommuner.

Hva slags tiltak kan få tilskudd?

Midlene skal benyttes til fysisk tilrettelegging, skjøtsel, informasjon/skilting, holdningsskapende arbeid og konkrete tiltak til fremme av friluftslivet som utgangspunkt for gode helsevaner og miljøholdninger. Eksempel på kvalifiserte tiltak:

•        Fysisk tilrettelegging som er rettet mot barn, unge og barnefamilier
•        Fysisk tilrettelegging som stimulerer nye grupper til deltakelse i friluftslivsaktiviteter, for eksempel personer med nedsatt funksjonsevne og etniske minoriteter i Norge.
•        Fysisk tilrettelegging som bidrar til å utvikle samarbeidet mellom friluftsliv og kulturminnevern.
Hvor skal søknaden sendes?

Søknaden skal sendes til Troms fylkeskommune, postboks 6600, 9296 Tromsø.

Søknadsfrist og saksbehandling

Søknadsfristen er 15. desember 2010.

Fylkeskommunen behandler søknadene innenfor en budsjettramme fastsatt av Direktoratet for naturforvaltning og Troms fylkeskommune, og skal gi melding til søker om utfallet innen 15. mars 2011.

Krav til innhold i søknaden

Dersom søknaden inneholder flere prosjekt, må hvert prosjekt spesifiseres.

Søknadsskjema A-11 skal benyttes.  Rett utfylling av dette skjemaet oppfyller kravene til hva søknaden skal inneholde. Skjema kan lastes ned nederst på denne sida.

2. FYSAK – lavterskel fysisk aktivitet

Mål for ordningen og målgruppe

Målet er å medvirke til lavterskel aktivitetstiltak og holdningsskapende arbeid for friluftsliv, med vekt på å styrke allmennheten sine interesser.

Innsatsen vil i første rekke rettes inn mot barn, unge, inaktive, funksjonshemmede og etniske minoriteter.

Målgruppen for ordningen er lokale lag og organisasjoner, de regionale nettverkene ”Forum for natur og friluftsliv”, kommuner.

Hva slags tiltak kan få tilskudd?

Midlene skal benyttes til konkrete tiltak til fremme av friluftslivet som utgangspunkt for gode helsevaner og miljøholdninger.

Tiltak med fokus på lavterskelaktiviteter for barn og unge som faller utenfor de ordinære idretts- og aktivitetstilbudene, tiltak for grupper med behov for tilrettelagt fysisk aktivitet (eks funksjonshemmede, eldre) og tiltak til andre utsatte grupper, prioriteres. Videre skal tiltak som medfører utvikling og etablering av varige aktivitetstilbud, og som kan sees i sammenheng med lokale FYSAK- og folkehelseplaner prioriteres.

Eksempel på kvalifiserte tiltak:

•        Lavterskel fysisk aktivitet og friluftsaktiviteter rettet mot barn, unge og barnefamilier
•        Tiltak som stimulerer nye grupper til deltakelse i fysisk aktivitet og friluftslivsaktiviteter, for eksempel personer med nedsatt funksjonsevne og etniske minoriteter i Norge.
•        Innkjøp av enkelt utstyr i forbindelse med aktivitet, maksimalt tilsagnsbeløp kr 5000,-
•        Leie av instruktør for fysisk aktivitet i prioriterte målgruppe
•        Markedsføring av aktivitetstiltakene
Hvor skal søknaden sendes?

Søknaden skal sendes til Troms fylkeskommune, postboks 6600, 9296 Tromsø.

Troms fylkeskommune lager en oversikt med bakgrunn i søknadene fra hver kommune og fordeler en rund sum som overføres til kommunene. Søknadene videresendes til kommunene som fordeler og utbetaler midlene.

Søknadsfrist og saksbehandling

Søknadsfristen er 15. desember 2010. 

Fylkeskommunen behandler søknadene fra lokale lag og organisasjoner, kommuner og organisasjoner på fylkesnivå innenfor en budsjettramme fastsatt av Direktoratet for naturforvaltning, Helsedirektoratet og Troms fylkeskommune.

Selv godt kvalifiserte søknader kan bli helt eller delvis avslått på grunn av knappe budsjettmidler. Alle søkere skal få svar innen 15. mars 2010.

Krav til innhold i søknaden

Dersom søknaden inneholder flere prosjekt, må hvert prosjekt spesifiseres.

Søknadsskjema A-11 skal benyttes.  Rett utfylling av dette skjemaet oppfyller kravene til hva søknaden skal inneholde. Søknadsskjema kan lastes ned nederst på denne sida.

3. Tiltak i friluftsområder – offentlig sikra områder

Mål for ordningen og målgruppe

Midlene kan bare brukes til tiltak i statlige friluftslivsområde.

Kommuner og interkommunale friluftsråd kan søke, men en frivillig organisasjon kan ta seg av den daglige drifta.

Hvilke tiltak kan få tilskudd?

•        Områder som er sikra med statlige friluftslivsmidler
•        Opparbeiding av området, tilrettelegging, vedlikehold og skjøtsel.
Aktuelle tiltak er for eksempel informasjonstavler, tilrettelegging for personer med nedsett funksjonsevne, opparbeiding av turveger og turstiger, plasser for parkering, toalett og renovasjonsordning, badebrygge, tilplanting og lignende.

DN-håndbok nr. 27 – 2006 «Naturvennlig tilrettelegging for friluftsliv» og DN-håndbok 16 «Friluftsområder – offentlig sikring og forvaltning» gir rettleiing, ideer og tips om arbeidet. Fylkeskommunen kan også gi veiledning om aktuelle tiltak.

Hvor skal søknaden sendes?

Søknaden skal sendes til Troms fylkeskommune, postboks 6600, 9296 Tromsø.

Søknadsfrist og saksbehandling

Søknadsfristen er 15. januar 2010.

Fylkeskommunen behandler søknadene innenfor en budsjettramme fastsatt av Direktoratet for naturforvaltning, og skal gi melding til søker om utfallet innen 15. mars 2011.

Områder med forvaltningsplaner vil bli prioriterte, og selv godt kvalifiserte søknader kan bli helt eller delvis avslått grunnet manglende budsjettmidler.

Krav til innhold i søknaden

Søknaden skal inneholde:

- hvilket statlig sikra friluftslivsområde det gjelder

- skisse av tiltak/tiltakene

- framdriftsplan og budsjett

Kommune/interkommunalt friluftsråd bør utarbeide flerårige handlingsplanar for de løpende driftsoppgavene i de statlige friluftslivsområdene.

Søknadsskjema A-11 skal benyttes.  Rett utfylling av dette skjemaet oppfyller krava til hva søknaden skal inneholde. Skjemaet kan lastes ned nederst på denne siden.