Det er organisasjonen Ungt entreprenørskap som har utarbeidet opplegget. Det skal gi elevene større forståelse for hvordan et lokalsamfunn fungerer og hvordan hver enkelt kan være med å bidra.

I løpet av en hel skoledag, fordelt på fem økter, jobba klassene med ulike tema: Hva er et lokalsamfunn? Hva skal vi gjøre med den tomme butikken? Hvordan bygger vi opp et lokalsamfunn? Hva er myndigheter og hva er skatt? Og til slutt: Hvordan sirkulerer penger?

Veiledere var regionkontakt Ulla Laberg fra Regionkontoret i Nord-Troms, og prosjektleder Silja Karlsen fra omdømmeprosjektet i Nord-Troms. I tillegg deltok ordfører Sigmund Steinnes, prosjektmedarbeider Maria Figenschau og selvsagt klasselærer.

En gjennomgang av alle tilbud som faktisk finnes i Skibotn blei en tankevekker for både elever og voksne.
- Vi visste ikke at vi hadde så mye her! var det flere som sa.

Unge entreprenører i Skibotn ønsket seg Elkjøp, Felleskjøpet, sportsbutikk og Spaceworld i det tomme butikklokalet vi skulle fylle. Etter demokratiske beslutningsprosesser blei det Spaceworld, med Felleskjøpet hakk i hæl. Jubelen sto i taket, og veilederne måtte passe på å si at dette jo dessverre ikke var på ordentlig.

Deretter fikk hver gruppe utdelt en sum penger som skulle brukes til å bygge opp et lokalsamfunn fra bunnen av, med boliger, butikker og institusjoner som sykehus, skoler og rådhus. Her var det mange flotte samfunn som blei danna, selv om ikke riktig alle hadde prioritert å bruke penger på skolebygg...

Klassene snakka deretter om myndigheter og skatt - hvorfor vi betaler skatt og hvilke velferdsgoder vi faktisk får når vi betaler skatt. Eksemplifisert med lys i gatelysene, ballbingen, idrettshallen, lege, skole osv. ga det å betale skatt mening!

Til slutt hadde elevene et rollespill der pengestrømmen i et lokalsamfunnet var tema. Og her innså de at om de ikke handler på lokalbutikken, så mister de faktisk tilbudet i bygda. Det var en liten tankevekker.

Det var en flott dag og ungene var veldige fornøyde når programmet var ferdig! - Vi er stolte over lokalsamfunnet vårt! var oppsummeringa fra 5. og 6. klasse.

Skibotn skole er den andre skolen i regionen som gjennomfører dette opplegget. Første skole ut var Kvænangen. Målet er at alle skolene i Nord-Troms skal gjennomføre opplegget en gang i året. 5. mars er det kurs for veiledere i Olderdalen. Ta kontakt dersom du kan tenke deg å delta!