Informasjon til elever og foresatte

Nasjonale prøver er en landsomfattende kartlegging av elevenes grunnleggende ferdigheter i skriving, lesing, matematikk og engelsk. Nasjonale prøver er altså ikke vanlige fagprøver, men en kartlegging av grunnleggende ferdigheter på noen utvalgte områder. Prøvene er utformet slik at både faglig sterke og faglig svake elever skal møte utfordringer.

De nasjonale prøvene gjennomføres fire ganger i løpet av grunnskolen og videregående opplæring - på 4., 7. og 10. trinn og på grunnkurset. De fleste prøvene tar ca. 2 timer, men skriveprøvene tar noe lengre tid, fra ca. 2 timer på 4. trinn til ca. 4 timer på 10. trinn og på grunnkurset i videregående opplæring.

Hensikten med prøvene er først og fremst å gi lærere og skoler et bedre grunnlag for å tilpasse opplæringen til den enkelte elev, enten eleven har gode eller svake prestasjoner. Prøvene skal også synliggjøre elevenes ferdigheter på ulike områder. De nasjonale prøvene må ses i sammenheng med undersøkelser som viser at mange norske elever går ut av skolen uten tilstrekkelige ferdigheter i blant annet lesing og skriving. Resultatet av prøvene skal dessuten gi et samlet bilde av ferdighetene blant norske elever, slik at det kan settes inn tiltak der det er nødvendig.

Prøvene tar utgangspunkt i læreplanene. Prøvene er ikke fagprøver og krever derfor ikke spesielle forberedelser utover aktiv deltakelse i opplæringen. Det er ikke mulig å «lese seg opp» til prøvene dagen i forveien.

De nasjonale prøvene har et annet formål enn avgangsprøver og eksamener. Avgangsprøve og eksamen er, i likhet med standpunktkarakterer, en sluttvurdering. De nasjonale prøvene er en underveisvurdering som skal gi mulighet for videre læring, utvikling og forbedring, slik at elevene blant annet kan være bedre forberedt på å mestre avgangsprøver og eksamener.

Elevene får ikke karakterer på de nasjonale prøvene, men en tilbakemelding i form av profiler. Profilene viser elevens delkompetanse og mestring av ulike elementer i fagene. Profilene skal benyttes som underlag for en mer individuelt tilpasset opplæring. Når eleven skifter lærer eller skole, får nye lærere tilgang til profilene, slik at de kan planlegge undervisningen ut fra elevens forutsetninger. Prøvene er utformet slik at det er mulig å følge utviklingen til den enkelte elev og elevgruppe over tid.

De nasjonale prøvene er obligatoriske for alle offentlige og frittstående skoler. Fritak er mulig bare for elever som får spesialundervisning etter kapittel 5 i opplæringsloven. Elever som ikke har mulighet til å gjennomføre én eller flere av de nasjonale prøvene på prøvedagen, skal få tilbud om å gjennomføre prøven senere.

I 2005 vil det bli holdt nasjonale prøver i engelsk, matematikk, lesing og skriving for elever på 4., 7. og 10. trinn. I videregående opplæring vil alle prøvene bli gjennomført, med unntak av skriving, som det er frivillig for skolene å gjennomføre.

Dette er datoene for de nasjonale prøvene i 2005:
4. trinn
29. april: matematikk
2. mai: skriving
4. mai: lesing
Ukene 17,18 og 19: engelsk (lesing)

7. trinn
1. februar: engelsk (skriving)
3. februar: lesing
7. februar: skriving
9. februar: matematikk
Ukene 4, 5 og 6: engelsk (lesing)

10. trinn
25. januar: engelsk (skriving)
27. januar: lesing
2. februar: skriving
15. mars: matematikk
Ukene 9,10 og 11: engelsk (lesing)

Resultatene fra de nasjonale prøvene publiseres på nettstedet skoleporten.no. Publiseringen vises ikke på individnivå, men som gjennomsnittsverdier på skolenivå, kommunenivå, fylkesnivå og nasjonalt nivå. Av hensyn til personvernet blir ikke resultater for de minste skolene offentliggjort. Hvis det er færre enn 10 elever på årstrinnet på skolen, blir ikke resultatene vist på nettstedet.