MØTEINNKALLING

MØTEINNKALLING

Utvalg:

Formannskapet

Møtested:

Kommunehuset

Møtedato:

13.06.2005

Tid: 0930

Eventuelt forfall meldes til tlf. 77 71 45 00.

Varamedlemmer møter etter nærmere avtale.

SAKSLISTE

Saksnr.

Arkivsaksnr.

   
 

Tittel

 

0026/05 05/00511

REFERATSAKER FORMANNSKAP 13.06.2005

0027/05 05/00547

LØNNSPOLITISK PLAN

0028/05 05/00546

BUDSJETTREGULERING JUNI 2005

0029/05 05/00509

SØKNAD OM KOMMUNAL GARANTI - LYNGENFJORD ASVO

0030/05 05/00510

SØKNAD OM KOMMUNAL GARANTI - STORFJORD AKSESS AS

0031/05 05/00541

INTERKOMMUNALT SAMARBEID - ETABLERING AV FELLES DATASENTER

0032/05 05/00540 Unntatt offentlighet §5A

SØKNAD OM AVDRAGSFRITAK

0033/05 04/00765

GODTGJØRELSE FOR UTFØRT ARBEID - OVERFORMYNDERIET

0034/05 05/00545

TV-AKSJONEN 2005

0035/05 05/00188

STRØMAVTALE LAG OG FORENINGER

 

 

 

Oteren, 7. juni 2005

 

Hanne Braathen Aina Rydningen

ordfører sekretær

REFERATSAKER FORMANNSKAP 13.06.2005

 

Saksbehandler:

Wenche Haug Andersen

Arkiv:

 

Arkivsaksnr.:

05/00511

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0026/05 Formannskapet 13.06.2005

 

 

  1. Foreløpig regnskapsrapport 2004 – Lyngenfjord ASVO
  2. Uttalelse fra årsmøtet i Norges Blindeforbund Troms
  3. Rapport fra arbeidsmarkedet april 2005
  4. Brev av 28.04.05 fra Statskaog til Skifte Eiendom – Brennfjell leir – fradeling av tomt
  5. Landssammenslutninga av norske vindkraftkommuner – møteprotokoll fra landsmøtet
  6. Fylkesmannen i Troms – Målet om barnehageplass til alle. Arbeidet med barnehageutbygging i 2005
  7. Sparebanken Nord-Norge – Kommuneavtale – Rettsak Brennfjell Eiendomsselskap AS
  8. Det kriminalitetsforebyggende råd – Tildeling av stimuleringsmidler til videreføring av SLT-samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Storfjord/Lyngen kommune
  9. Kommunal- og Regionaldepartementet – Bortfall av botilbud i mottak for personer uten lovlig opphold
  10. Befaringsrapporter fra Alkontroll AS
  11. Brev fra Bjørnar Seppola – Utvikling av turisme i Storfjord
  12. Budsjett/skatteinngang 2005
  13. Hefte fra KS – Sterke regioner – Tid for reform
  14. Vedtak i Overtakstnemnda – Eiendomsskatt 2005
  15. Melding om politisk vedtak fra eldrerådet – usosialt avgiftsnivå

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Sakene ble referert.

 

LØNNSPOLITISK PLAN

 

Saksbehandler:

Trond R. Larsen

Arkiv:

500

Arkivsaksnr.:

05/00547

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0027/05 Formannskapet 13.06.2005

/ Kommunestyret

 

Vedlegg:

Planforslag fra prosjektgruppa - arbeidsgiversiden

Planforslag fra prosjektgruppa - arbeidstakersiden

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Forslag til lønnspolitisk plan ble lagt frem for kommunestyret i juni 2004. Det ble da vedtatt å sende planen tilbake for bearbeidelse og fullstendig høringsuttalelser fra alle parter.

Etter den tid har prosjektgruppa jobbet videre med planen. Det har imidlertid ikke vært mulig å samles om et planforslag. Av den grunn foreligger det to ulike planforslag til behandling, en fra prosjektgruppas arbeidsgiverside og den andre fra gruppas arbeidstakerside.

Begge planforslag har vært sendt ut til høring til fagorganisasjoner og politiske partier med høringsfrist 1. juni. Det er ikke kommet noen uttalelser.

VURDERING:

Rådmannen vil innstille på at planforslaget fra arbeidsgiversiden blir vedtatt. Planen må oppfattes å være en rammeplan for kommunens lønnspolitikk. Det er forutsatt at partene gjennom praktisering og evaluering av forhandlingene over tid, kan videreutvikle planen til beste for arbeidsgiver og arbeidstaker. Til dette ligger også en forutsetning om at planen formelt revideres hvert andre år.

Prosjektgruppa er uenige når det gjelder å ta i bruk Hovedtariffavtalens bestemmelser der også innsats og resultatoppnåelse skal danne grunnlag for lønnsfastsettelsen. Her er man opptatt av forutsetninger om kriterier.

Rådmannen mener at engasjerte og innsatsvillige medarbeidere er en viktig forutsetning for en veldrevet organisasjon. I planen er det lagt opp til at medarbeiderens nærmeste leder også skal vurdere innsats, prestasjoner og resultater som grunnlag for lønnsøkning. Alle ansatte skal gjøres kjent med at man selv kan påvirke sin egen jobb- og lønnsutvikling. Også "det lille ekstra" skal lønne seg. Alle ansatte skal ha minst en medarbeidersamtale i året. I en slik samtale skal også synspunkter om lønn drøftes.

De kriterier som er lagt i planen, mener rådmannen er et godt grunnlag for å dreie lønnspolitikken fra en (hittil) noe "flat" fordeling til en mer aktiv og innsatsstyrt lønnsvurdering.

De neste lokale forhandlinger skal først avholdes høsten 2006. Det vil da være god tid å implementere den lønnspolitiske planen blant ledere og ansatte.

 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

  1. Kommunestyret tiltrer prosjektgruppas (arbeidsgiversidens) forslag til lønnspolitisk plan for Storfjord kommune.
  2. Formannskapet er forhandlingsutvalg i forhandlinger om rådmannens lønn, og gis myndighet til å godkjenne protokollene.
  3. Kommunestyret oppretter et politisk-administrativt forhandlingsutvalg for å forhandle om lønn etter HTA kap. 3.4.1 - topplederne. Dette utvalget består av ordfører, rådmann og ………… (en politiker valgt av kommunestyret).
  4. Kommunestyret oppretter videre et administrativt forhandlingsutvalg for å forhandle om lønn med hjemmel i HTA kap. 3.4.2, kap. 4 og kap. 5. Dette forhandlingsutvalget består av rådmannen, kontorsjef/personalsjef, etatsleder og vedkommende mellomleder. Mellomleder deltar ikke i forhandlinger etter HTA kap. 3.4.2.
  5. Det politisk-administrative forhandlingsutvalget, jfr. pkt. 3, og det administrative forhandlingsutvalget, jfr. pkt. 4, gis myndighet til å inngå forhandlingsprotokoller på kommunens vegne. Protokollene refereres for formannskapet.

 

BUDSJETTREGULERING JUNI 2005

 

Saksbehandler:

Maar Stangeland

Arkiv:

153

Arkivsaksnr.:

05/00546

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0028/05 Formannskapet 13.06.2005

 

Vedlegg: Budsjettrevisjonsskjema

Saksfremstilling nr 47/05 til styret for oppvekst og kultur

Saksfremstilling nr 18/05 til styret for helse og sosial

 

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Saksopplysninger

I forbindelse med rådmannens økonomirapportering i april 2005, vedtok kommunestyret at rådmannen skulle gjennomføre en faglig administrativ gjennomgang av tjenestene. Forslagene var forutsatt behandlet i utvalgene/styrene, og formannskap/økonomiutvalg før det ble lagt fram for neste kommunestyremøte.

I tiden etterpå er det gjennomført administrative drøftinger med sikte på å redusere/fjerne det negative avviket fra vedtatt budsjett for 2005. I rådmannens orientering til kommunestyret 27. april, var det et "anslag" på inntil minus 3 mill kr for 2005 i forhold til vedtatt budsjett fra januar 2005.

Det negative avvik fra vedtatt budsjett hadde som sitt vesentligste grunnlag regnskap for 2004 og de tilfelle hvor driftsnivå fra 2004 ble videreført i 2005.

Rådmannen hadde særlig oppmerksomhet omkring driften av plo, og av oppvekst og kultur.

I regnskapet for 2004 var det vist til at Skibotn omsorgssenter hadde et underskudd på ca

600 000 kr, til at Hatteng og Skibotn skoler hver hadde tilsvarende underskudd, og at hver av de to kommunale barnehager hadde underskudd på ca 300 000 hver. Til sammen ga dette et negativt avvik på ca 2,4 mill kr. I tillegg hadde drift et mindre underskudd samlet sett. Avrundet ga dette et forventet avvik om ikke noe ble gjort på inntil ca 3 mill kr.

I de to store etater er det gjennomført en mer grundig gjennomgang. Det vises til de saker som er fremlagt i de to sektorstyrer, og hvor selve innstillingen fra rådmannen er inntatt i dette saksframlegg. Vedtak fra de to styrers behandling uke 23 vil bli lagt ved saken videre.

I tillegg er kommunens drift gjennomgått med sikte på å finne ytterligere forbedringer og dermed bringe budsjettsituasjonen under kontroll. Endringer er kommentert særskilt.

Endelig er det tatt høyde for to investeringstiltak, hvor anslått ramme er utvidet, samt en flytting fra driftsbudsjettet til investeringsbudsjettet. Dette fremgår av teksten.

Med de endringer som det legges opp til, og med de reserver som med dette skaffes fram, regner rådmannen med at regnskap for 2005, forutsatt at kommunestyret gjør vedtak i samsvar med innstilling, eventuelt på tilsvarende nivå, skal kunne gå så noenlunde i balanse; med det man i dag vet. For 2006, vil det være mulig å sette i verk mer langsiktige tiltak, som det i denne omgang legges opp til at utredes. Hvilke, vil fremgå av teksten.

Oppbygging av budsjettreguleringen

Budsjettreguleringen kan sies å ha fire ulike blokker. For det første er det innlagt en generell innsparing, hvor det er samlet midler fra de ulike etater inn til en felles reservepost under sentraladministrasjonen.

Dernest er det foretatt etatsinterne budsjettreguleringer, med sikte på å regulere interne underdekninger. Plo forventes, med de endringer som er foreslått, å være i balanse samlet sett. I tillegg er etatens eldresatsingsplan evaluert, og det er lagt inn midler til styrking og endret innhold. De merkostnader som ligger inne i forbindelse med dette, er finansiert med eksterne statsmidler, til særlig ressurskrevende brukere. Rådmannen finner grunn til å berømme etaten og dens ansatte for et godt arbeid med å følge opp de muligheter som staten har gitt gjennom denne tilskuddsordningen. Det er utviklet betydelig økonomikompetanse i etaten på dette området, basert på de retningslinjer som er. De merinntekter som påregnes, gir mulighet til å foreslå tiltak som det ellers hadde vært vanskelig å gjennomføre. Rådmannen understreker at det har vært faglige sterke diskusjoner omkring den endrede profil på eldreomsorgen som det nå legges opp til. Rådmannen har tatt ansvaret for denne endring mot faglige råd fra etaten.

Det tredje element er de bestillinger som ligger inne i utredning av nye tiltak. Disse utredningstiltak vil bli iverksatt etter vedtak i kommunestyret.

Til sist er det lagt inn forutsetninger om to låneopptak, på henholdsvis ytterligere kr 2,6 mill kr i forbindelse med utbygging av renseanlegg på Oteren. Kommunen har tidligere bevilget 3 mill til dette formålet. Det foreligger ikke anbud/tilbud, men det er lagt til grunn at gjennomføring av tiltaket vil måtte økes. Merkostnaden vil på sikt føre til økt betalingsgebyr for avløp.

Dessuten er det foreslått opptatt ytterligere lån til gjennomføring av renovering av den gamle legeboligen på Oteren, til ombygging til to boenheter.

Nærmere om endringene

Basert på revidert nasjonalbudsjett, er det, med utgangspunkt i nedjusterte lønns- og prisøkninger, lagt til grunn at kommunens skatt/rammetilskudd for 2005 nedjusteres med ca 300 000 kr. Inntektsreduksjonen er dekket ved en tilsvarende reduksjon i postene reserverte lønnsøkninger på de enkelte etater.

Budsjetteknisk er postene for AMU - midler samlet under ett på kap 1 150 120 1214. Teknisk sett er lånefinansierte midler til AMU – tiltak flyttet bort mot tilsvarende bruk av avsatte, og frie fondsmidler. Dette har isolert sett frigjort 150 000 av lån til boligformål (den gamle legebolig på Oteren).

Teknisk sett er SLT sin andel i sosialetaten, post 1.3612850110, flyttet over til oppvekst, post 12822020110, med kr 50 000.

Eldresatsingen er gjort opp slik:

Kr 100 000 til nødvendig utstyr ved Åsen og Skibotn pga nødvendig fornyelse.

Kr 403 000 til etterbetaling lønn avviklet omsorgstiltak.

Kr 250 000 i rund sum for å dekke inn forventet underskudd ved Skibotn omsorgssenter

i 2005.

Samlet merkostnad nødvendig driftsøkning er på 753 000 kr. Denne økning er dekket ved tilsvarende økte statstilskudd ressurskrevende brukere.

I forbindelse med økt satsing og endret profil er det lagt opp til etablering av til sammen 2.1 årsverk i faste stillinger og dessuten 2 årsverk i engasjement. Økningene er foreslått med virkning fra 1.9.2005. Etaten har beregnet årskostnaden med stillingsutvidelsene til 400 000 kr pr årsverk. Med oppstart pr 1.9.2005, vil det gi en forventet kostnad på ca 533 000 i 2005.

Også denne merkostnad er foreslått dekket ved merinntekter særlig ressurskrevende brukere.

I nå vedtatt budsjett for 2005, er det forutsatt et samlet statstilskudd på 2.3 mill kr for særlig ressurskrevende brukere. Det forventes, basert på godkjent refusjonssøknad, at inntekten vil kunne økes til ca 4.4 mill kr. Ovenfor er det foreslått brukt til sammen 1 286 000 av merinntekten på ca 2.1 mill kr. Forventet merinntekt som ikke er disponert, ca 800 000 kr, vil kunne ligge som en reserve, enten til å dekke underskudd delvis fra 2004, eller til bedring av regnskapet for 2005. Det kan ikke forventes at dette statstilskuddsnivået kan opprettholdes på dette nivået varig. Det tilsier at man ikke setter inn disse midlene varig, men bruker de til ekstraordinære forbedringsmuligheter og omlegginger, som gir redusert drift på sikt.

Det er lagt til grunn at det kan gjøres følgende inndragninger i vedtatt budsjett til felles reservepost 1 199 180 4900:

1: Kr 190 000 driftsetatens lønnsrammer og vedlikehold ved at lønnsposter uteseksjon for

2005 belastes investeringsbudsjettposter. Har ikke effekt i 2006.

2: Kr 25 000 avsatt til opplæring i boligsosial handlingsplan. Posten ikke forventet brukt.

3: kr 110 000 i reduserte driftskostnader legetjeneste som følge av endret drift legetjenesten.

Forventet helårsvirkning i 2006 ca 150 000

4: kr 150 000 i økte egenandeler og statstilskudd legetjeneste/helsetjeneste

5: kr 100 000 i økt tilskudd Partnerskap for folkehelse ( ikke inntektsført i budsjettet)

6: kr 100 000 i økte renteinntekter som følge av ny bankavtale fra 01.05.05

Sum avsatt til reserve: 675 000 kr.

Det forslag som er fremmet til mer komprimert svømmeundervisning ved Hatteng og Skibotn, foreslås brukt til dekning av merkostnader innenfor etaten. Likeså foreslås at eventuelt mindreforbruk tilskudd til private barnehagetiltak i forhold til budsjett, kan brukes til dekning av merutgifter innenfor etaten. For å oppnå den reduksjon som ligger i saken omkring mer komprimert svømmeundervisning, legges det nå opp til at det ansettes 1.8 stillinger av de 2 som ble vedtatt opprettet i kommunestyrets budsjettmøte. Begrunnelse for denne reduksjon er reduksjon i vaktmestertjenester ved Hatteng skole ved den komprimerte undervisning.

Rådmannen finner også grunn til å nevne at kommunen har et unyttet potensiale på ca

300 000 kr i avgiftsøkninger på vann og avløp basert på 100% dekningsgrad. Dette fremmes ikke ved denne behandling.

Likeledes bør en se på betalingssatser og profil på tjenester utført av driftsetaten mot eldre. De aktuelle satser bør samordnes med satsene for hjemmehjelp.

 

Investeringsutvidelser

Det foreligger et kostnadsoverslag på 1.2 mill kr for å gjennomføre opprustningen av den gamle legeboligen på Oteren. Medtatt salgsinntekt på kr 450 000, samt 150 000 i allerede opptatt lånemidler HMS – tiltak som det i stedet trekkes ubrukte fondsmidler av, er det behov for ytterligere låneopptak på kr 600 000 i forbindelse med denne rehabilitering.

Kostnadsrammen for renseanlegget på Oteren foreslås utvidet med 2.6 mill kr, inkludert moms, til 5.6 mill kr. Rammen foreslås dekket ved økt låneopptak. Dessuten er kjøp andeler kabel-TV i Skibotn flyttet fra drift til investering med kr 95 000.

 

Vurdering av budsjettbalansen

Med de endringer som det er vist til i denne innstilling, forventer rådmannen at kommunens regnskap for 2005 bedres betydelig. Det er nå reserver for å dekke inn noe merforbruk. Den etat som det hersker størst usikkerhet om driften av, er oppvekst og kultur, med de to store skoler, samt de to barnehager. Rådmannen vil fortsette arbeidet med å bringe klarhet omkring driften av de aktuelle avdelinger, med sikte på at budsjett og regnskap skal være i balanse.

De øvrige avdelinger forventes å gå i balanse med de justeringer som er foretatt i denne regulering, samt over tid gjennom de tiltak som er foreslått, basert på de uttalte forutsetninger, se særlig eldretiltak.

Rådmannen inviterer til politiske vedtak om å utrede endringer i strukturer og drift med sikte på å få balanse i driften.

 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

1: Foreliggende budsjettregulering vedtas slik den følger som vedlegg 1.

2: Det gjøres ytterligere låneopptak i 2005:

Lån til Oteren renseanlegg, ytterligere 2.6 mill kr

Lån til rehabilitering av den gamle legeboligen på Oteren med kr 600 000

Omdisponering av allerede opptatt lån til HMS – tiltak til legebolig Oteren med

kr 150 000.

3: Med henvisning til sak 47/2005 i styret for oppvekst og kultur vedtas:

a: Det igangsettes et arbeid med å utrede skolestrukturen i Storfjord, med sikte på å

gjennomføre endringer så snart som mulig.

b: Elvevoll oppvekstsenter starter utredningsarbeid for oppstart av leirskoleprosjekt.

Rapport fremlegges i god tid før budsjettbehandling 2005.

c :Svømmeanlegget på Hatteng stenges i perioden 1. juni til 15.februar. Skolene

komprimerer svømmeundervisningen i perioden 15.februar til 31.mai.

Som følge av dette tiltaket reduseres bemanningen i driftsetatens uteseksjon med 0.2

årsverk ved redusert nyansettelse.

De merinntekter som gis ved komprimert svømmeundervisning, forblir i etaten i 2005.

Det samme gjelder for eventuelt utgiftsreduksjon ved redusert tilskudd private barnehager.

For 2006 vurderes situasjonen i forbindelse med neste års ordinære budsjettbehandling.

4: I forbindelse med justering av handlingsplan for eldre pr juni 2005 vedtas rådmannens

forslag til endret tjenestestruktur og endret profil på kommunens eldreomsorg.

I forbindelse med endringen opprettes det til sammen 2.1 faste årsverk, samt 2 årsverk som

engasjement, alle med oppstart fra 1.9.2005. Stillingsutvidelsen dekkes i 2005 med

tilsvarende merinntekter særlig ressurskrevende brukere.

Det settes som økonomisk mål at omleggingen av eldretjenestene skal gi en budsjettmessig

innsparing fra og med 2006, i takt med reduksjon i antall institusjonsplasser fra 26 mot 20.

Det føres logg på effekt av endringene som eget prosjekt. Dette tas med i den løpende

økonomirapportering.

5: Kommunestyret ber rådmannen om å fortsette arbeidet med å effektivisere kommunens

tjenesteproduksjon.

 

 

 

SØKNAD OM KOMMUNAL GARANTI - LYNGENFJORD ASVO

 

Saksbehandler:

Magne Stokland

Arkiv:

NÆRNG

Arkivsaksnr.:

05/00509

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0029/05 Formannskapet 13.06.2005

/ Kommunestyret

 

 

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Lyngenfjord Asvo er ett kommunalt eid selskap, som før etableringen i Storfjord var heleid av Lyngen kommune. Bedriften etablerte i 2003 en underavdeling i Storfjord.

Storfjord kommune gikk da inn i selskapet med en aksjekapital med kr 42.000,-. Samlet aksjekapital i Lyngenfjord Asvo ble etter utvidelsen pålydende 167.000 kr. I tillegg ble det gitt kommunal garanti for lån i kommunalbanken med kr. 500.000,-

VURDERING:

Denne type virksomheter som Lyngenfjord Asvo tilhører må ikke sammenlignes med bedrifter hvor målsetningen er å generere overskudd for eierne, men er rettet mot å gi ett tilbud til personer som har vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Men bedriften har behov for å ha en sunn økonomi

Selv etter kort tids drift har bedriften vist si berettigelse, dette vises antall "plasser er økt fra en start på 5 til i dag å ha 8 yrkeshemmede plasser .

Bedriften har investert betydelig beløp Storfjord kommune langt ut over kommunens garanti på 500.000 kr. Dette har skjedd ved hjelp av egne midler samt kreditt.

Regnskap 2004 viser ett overskudd på kr. 8.722,-

I en vurdering av regnskapet så må man ta med at det er brukt betydelige midler til påkostninger bygg, utstyr samt inventar.

Ut fra det periodisert regnskap 2005 vil overskuddet bli betydelig forbedret, og man ikke se noen grunn til at bedriften ikke skulle klare å betale sine forpliktelser selv med ett nytt lån på 1 000 000 kr.

 

 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Lyngenfjord Asvo gis kommunal simpel garanti på lån 1 000 000 kr til refinansiering. Garantien gis for ett serielån med løpetid på 10 år, og den kommunale garantien løper maksimalt til 12 år etter kommunestyrets vedtak.

Samlet kommunal garanti for Lyngenfjord Asvo blir da 1 500 000 kr minus innbetalt på tidligere gitte kommunal garanti datert 31/12 2004 pålydende 500.000 kr.

SØKNAD OM KOMMUNAL GARANTI - STORFJORD AKSESS AS

 

Saksbehandler:

Magne Stokland

Arkiv:

NÆRNG

Arkivsaksnr.:

05/00510

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0030/05 Formannskapet 13.06.2005

/ Kommunestyret

 

Vedlegg:

Søknad og forretningsplan

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Storfjord Aksess er ett heleid kommunalt aksjeselskap stiftet 27/10 2004

Forretningside : Å etablere og drive bredbåndsnett i Storfjord kommune

Startkapital

Aksjekapital kr. 100.000,- samt kortsiktig lån fra næringsfondet kr 175.000,-

VURDERING:

Å gi en økonomisk utredning av selskapet som er relativt nystartet må bygge på en vurdering av forretningsplanen. Denne synes noe optimistisk men selv ved en nedtoning av de tall som ligger her så er det gode forutsetninger for at selskapet skal ha forutsetninger til å legge en god økonomisk plattform for framtidig drift og utvikling.

Alle nyetableringer trenger i startfasen startkapital, og for denne type av virksomhet

er ikke 500.000 kr noe unormalt høy.

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Storfjord aksess gis en simpel kommunal garanti for beløp kr. 500.000,-.

Forutsetninger:

  1. Garantien gis for ett serielån pålydende 500.000 kr med en nedbetalingstid på 5 år. Garantien gjelder i maksimalt 7 år fra kommunestyrets behandling
  2. Kortsiktig lån fra næringsfondet kr. 175.000,- innfries når lånet taes opp

 

 

INTERKOMMUNALT SAMARBEID - ETABLERING AV FELLES DATASENTER

 

Saksbehandler:

Trond B. Seppola

Arkiv:

026

Arkivsaksnr.:

05/00541

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0031/05 Formannskapet 13.06.2005

/ Kommunestyret

 

Vedlegg:

  • Budsjett for gjennomføring av første del av prosjektet IKT i Nord-Troms
  • Særutskrift fra Styremøte i Nord-Troms regionråd
  • Samarbeidsavtale
  • Strategisk IKT-plan for Kommunene Storfjord, Lyngen, Kåfjord, Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Kommunene i Nord-Troms Regionråd har besluttet å inngå ett tett interkommunalt samarbeide for å trekke ut stordriftsfordeler, oppnå bedre kvalitet på tjenester ut mot innbyggerne, samt drive med lavere kostnader. Samordning og utvikling av felles IKT-plattform, herunder infrastruktur (servere/pc/kommunikasjon/sikkerhet/drift) og prosesstøtteløsninger (systemer innenfor økonomi/lønn/helse/sosial/barnevern/sak/arkiv osv.), vil være en meget viktig premissgiver for flyt av informasjon og samhandling mellom kommunene.

Nord-Troms kommunene har brukt edb-baserte systemer siden midten av 80-tallet, og systemene har vært gjennom flere oppgraderinger og endringer i løpet av disse årene. I tidens løp har valgene av systemer i de forskjellige kommunene vært forskjellige. En samordning av alle fagsystemer vil være et stort og omfattende arbeid.

En forutsetning for å få til et interkommunalt samarbeid er en felles IKT-plattform. Dette oppnås ved at det etableres et felles datasenter. IKT-gruppa, med en representant fra it-avdelingen i hver av kommunene, har foreslått at datasenteret legges til Kåfjord kommune. Utbyggingen av fibernettet i regi av Bredbandsfylket Troms har lagt forholdene til rette for et slikt samarbeid. Kommunene blir tilknyttet fibernettet følgelig blir kommunikasjonskostnadene mot datasenteret små.

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) får stadig større betydning som verktøy for omstilling, effektivisering, kvalitetsheving og brukerorientering i kommunesektoren.

Regjeringen har i dokumentet "eNorge2005" formulert overordnede mål for IKT-politikken, bl.a. for effektivitet og kvalitet i offentlig sektor. I dokumentet "Strategi for IKT i offentlig sektor" har Arbeids- og administrasjonsdepartementet pekt på sentrale fokusområder for å fremme brukerrettede tjenester, effektivitet og forenkling på lokalt nivå. Det vil blant annet si at innbyggerne skal kunne finne status og informasjon om saker på internett. Veldig mye av disse nye tjenestene som anbefales innført vil by på store utfordringer for de enkelte kommunene, både organisatorisk og økonomisk. Sammen vil vi mye lettere klare å få innført disse.

De fleste av kommunen har krav på seg til å oppgradere systemene for sosial og barnevern i løpet av 2005. Dette fordi det ikke lenger ytes brukerstøtte/vedlikehold fra leverandør og for å være i stand til å rapportere inn grunnlagsdata til Statistisk sentralbyrå. Et tilbud på oppgradering av datasystemene på sosialkontoret i Storfjord kommune viser at en lokal oppgradering av datasystemene vil komme på ca kr 320 000,- inklusiv dataserver.

Det er søkt Fylkesmannen i Troms om midler til finansiering av oppstartsprosjektet. Av et budsjett på 2.9 million fikk vi tildelt 1 million med en klausul om at tildelingen ikke skal finansiere utstyrsinvesteringer. Samlet egenandel vil derfor bli 1,9 million.

Det vil bli utarbeidet en konkret framdriftsplan for prosjektet. Det tas sikte på å ha første del av felles datasentral i drift i november 2005. Det tas sikte på politisk behandling av felles e-strategi innen 1. februar 2006.

Fullføring av prosjektet, d.v.s. flytting av alle fagsystemer forventes gjort i løpet av 2007.

Ut i fra Fylkesmannens tildeling viser vedlagt budsjett at Storfjords andel av investeringene for etablering av et datasenter blir kr 255 272,-. Følgelig en besparelse på kr 65 000 i forhold til å kjøre det lokalt. Dette forutsetter at alle seks kommunene slutter seg til prosjektet. Dette er inklusiv oppdateringen av sosial og barnevernsprogrammer. I tillegg er det inklusiv Profil som er brukt i pleie og omsorgssektoren. I dag er det kun tilgjengelig for Åsen. Andre enheter i PLO må få tilgang til systemet i år. Dette løses enklest ved å ha det i et felles datasenter. Investeringskostnaden inkluderer grunninvesteringer som ikke må gjentas for resterende fagsystemer (sikrede strømfor-syninger, bygningsmessige, kjøleanlegg, driftsverktøy osv.).

I de neste årene vil det være behov for å oppgradere systemer for sak/arkiv, økonomi, GIS, intranett, serviceportal (selvbetjening på internett)o.l Dette kan implementeres i en felles plattform slik at vi får stordriftsfordeler på dette i likhet med datasystemene til sosialkontoret. I tillegg til besparelser på investeringer vil det bli kostnadsreduksjoner for lisenser.

Det har vært diskutert et IP-telefoni samarbeid i Nord-Troms kommunene. Det arbeides nå med et felles initiativ for fylkeskommunen og kommunene i Troms. Alt etter hvilken løsning som blir valgt så kan behovet for investering reduseres ved plassering av ip telefoni servere i et felles datasenter. En ip-telefoni løsning skal gi minimum 30 % besparelse på telefonikostnadene. For oss vil det utgjøre ca kr 200 000,- pr. år.

Saken ble behandlet i Nord-Troms Regionråd DA den 30. mai og ble enstemmig bifalt og anbefalt kommunene å tiltre avtalen.

VURDERING:

En deltakelse i IKT-samarbeidet vil gi store besparelser på investering og drift i fremtiden.

Det er litt usikkert om Lyngen er med på samarbeidet. Storfjord kommunes egenandel kan dermed øke litt. Men investeringen/avtalen er lønnsom allerede etter at datasystemene på sosialkontoret er flyttet til felles datasenter. I 2006 skal sak/arkiv oppgraderes for å møte nye krav til offentlighet og arkivering. Dette er en forholdsvis dyr oppgradering og et felles datasenter vil redusere kostnadene for hver kommune. Risikoen for kommunene er liten i og med at deltakende kommuner binder seg for 4 år til avtalen.

Et datasenter fører til at hovedplattformen er lik for kommunene. Dette gjør at vi kan samlokalisere og bruke felles dataløsninger for de aller fleste fagområdene. På grunn av at hver kommune i seg er liten er også fagmiljøene i hver kommune små. Ved et utstrakt kommunesamarbeid kan man dra veksler på hverandres kompetanse ved behov.

Det kommer stadig større krav fra myndighetene i forhold til innsyn i saker og tilrettelegging av løsninger på internett. Disse kravene setter it-avdelingene under stort press. Ved et samarbeid vil vi kunne dra veksler på IKT kompetansen i regionen uten å være nødt til øke bemanningen for å få det gjennomført.

 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

  1. Fremlagt strategisk IKT-plan for Nord-Troms vedtas.
  2. Kommunene deltar i prosjekt som har som mål å samordne IKT-driften i de 6 kommunene; Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen kommune.
  3. Første delprosjekt oppstartes umiddelbart.
  4. Prosjektarbeidet finansieres med tildelte skjønnsmidler fra Fylkesmannen i Troms og egenandeler fra deltagende kommuner. Egenandel dekkes over Storfjord kommunes investerings-budsjett for IKT.
  5. Storfjord kommune tiltrer samarbeidsavtalen med 4 års bindingstid.

 

 

SØKNAD OM AVDRAGSFRITAK

 

Saksbehandler:

Magne Stokland

Arkiv:

NÆRNG

Arkivsaksnr.:

05/00540

Gradering:

Unntatt offentlighet §5A

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0032/05 Formannskapet 13.06.2005

 

 

 

GODTGJØRELSE FOR UTFØRT ARBEID - OVERFORMYNDERIET

 

Saksbehandler:

Wenche Haug Andersen

Arkiv:

X47

Arkivsaksnr.:

04/00765

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0033/05 Formannskapet 13.06.2005

 

 

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Da det i perioder kan være stor arbeidsmengde, ber forretningsførende overformynder Elin Olderlund i brev av 13.08.2004 om godtgjøring utover kr 1.112,50 som er den faste godtgjørelsen.

I møte med ordfører og rådmann den 20. april 2005 kom det til enighet om at hun skal få dekket sin faktiske arbeidstid for overformynderiet. Saksmengden varierer i omfang, så de gangene hun arbeider mer enn den faste godtgjørelsen dekker, kan hun få dekket faktisk medgått tid, utbetalt etter samme timelønn som hun har i sin ordinære jobb.

I perioden 01.01.02 – 31.12.04 har hun til sammen arbeidet 46 timer utover det som den faste godtgjørelsen dekker og søker om å få utbetalt dette.

VURDERING:

Før Elin Olderlund ble valgt, var de siste forretningsførende overformyndere valgt blant kommunens ansatte ved administrasjonen i kommunen. Disse utførte denne oppgaven i sin ordinære arbeidstid og hadde også tilgang til kommunens telefon og tekniske hjelpemidler.

Elin Olderlund har arbeidet hjemme med disse oppgavene og brukt sin egen PC og telefon. Storfjord kommune har nå lagt forholdene til rette at for at hun får disponere kontorplass på kommunehuset, men ser at dette likevel er en oppgave der det noen ganger må påregnes mer arbeid enn hva den faste godtgjørelsen dekker.

 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Forretningsførende overformynder Elin Olderlund får dekket 46 timer for perioden 01.01.02 –

31.12.04 etter samme timesats som hun mottar i sitt ordinære arbeid.

Fra og med 2005 får hun utbetalt for faktisk medgått arbeidstid utover den faste godtgjørelsen

i henhold til innsendte timelister.

 

TV-AKSJONEN 2005

 

Saksbehandler:

Wenche Haug Andersen

Arkiv:

X64

Arkivsaksnr.:

05/00545

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0034/05 Formannskapet 13.06.2005

 

 

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Storfjord kommune har fått anmodning fra Fylkesaksjonskomiteen i Troms om å opprette en kommunekomite til årets TV-aksjon.

TV-aksjonen 2005 er tildelt FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål. Aksjonen har fått navnet "Drømmefanger" . FOKUS er en bred sammenslutninf av 64 kvinneorganisasjoner i Norge.

De innsamlede midlene skal brukes til å bekjempe vold mot kvinner innen 4 temaområder: kvinner i og etter krig og konflikt, handel med kvinner (trafficking), omskjæring av jenter og vold i nære relasjoner.

Følgende personer er forespurt og sagt seg villig til å være med i komiteen:

Anne Marie Nilsen Skibotn

Ester Larsen Kitdal/Signaldal/Hatteng

Geir Olsen Oteren

? Vestre Storfjord

? LEDER

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Disse velges til kommunekomite for Storfjord kommune til TV-aksjonen for 2005:

Anne Marie Nilsen Skibotn

Ester Larsen Kitdal/Signaldal/Hatteng

Geir Olsen Oteren

? Vestre Storfjord

? LEDER

 

 

 

STRØMAVTALE LAG OG FORENINGER

 

Saksbehandler:

Maria Figenschau

Arkiv:

D10

Arkivsaksnr.:

05/00188

Gradering:

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0035/05 Formannskapet 13.06.2005

Vedlegg: Oversikt over tilbakemeldinger

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Storfjord kommunestyre gjorde i budsjettbehandlinga for 2005 følgende vedtak: Lag og foreninger gis anledning til å knytte seg til kommunens avtaler om strøm.

Alle lag og foreninger som er registrert som anleggseiere i Kulturdepartementets register for idrettsanlegg og spillemiddelsøknader (KRISS) blei tilskrevet, med oppfordring om å gi tilbakemelding dersom de ønsker å knytte seg til en slik eventuell avtale. Andre anleggseiere blei gjennom Mangfolderen oppfordra til å ta kontakt med Storfjord kommune. 11 lag og foreninger har meldt sin interesse, ni av disse innen fristens utløp. Opplysningene i vedlegget er et sammendrag av det som er innrapportert i utsendte skjema: strømleverandør, målernummer, forbruk 2003 og forbruk 2004.

Storfjord kommune og Ishavskraft har inngått en strømavtalefor 2005 som omfatter de kommunale bygg, der det holdes av ei kvote til bruk i Storfjord, beregna ut fra de bygg og anlegg denne avtalen omfatter. Avtalen gir Storfjord kommune en fastpris på 12 øre per kWh.

Den kvoten som er avsatt i avtalen mellom Storfjord kommune og Ishavskraft vil i sin helhet bli oppbrukt på kommunale bygg, med en viss margin i hver retning. Det vil derfor ikke være anledning å knytte anlegg eid av lokale lag og foreninger til årets avtale.

Den innsendte dokumentasjonen viser at anleggseierne benytter seg av fleksible strømavtaler der prisene varierer gjennom året. Et gjennomsnitt av spottprisen for år 2004 ligger på rundt 24 øre per kWh (www.ssb.no). Dette gir en differanse på 12 øre per kWh. For å imøtegå den forventninga som ligger hos lag og foreninger nå i 2005 er det et alternativ å gi anleggseierne et tilskudd på 12 øre per kWh forbrukt i 2004. Vedlegget viser hva dette vil utgjøre i sum (basert på de innrapporterte tall) – om lag 20.000 kroner. Det vil bli nødvendig å kreve grundigere dokumentasjon hos enkelte.

Det er ikke inngått noen avtale om strømpris og –leveranse for 2006, og man står overfor flere mulige alternativer. Lag og foreninger kan inkluderes i neste års avtaler, men man kan ikke si noe om pris og praktisk gjennomføring før avtalene er inngått.

 

VURDERING:

Skal kommunsetyrets vedtak forstås bokstavelig, vil det innebære at disse anleggene meldes inn som kommunale anlegg. Det kan tidligst skje i 2006. På en måte vil da kommunen bli avtalepartner for disse og ansvarlig for private anlegg.

Ei praktisk løsning som vil opprettholde det private ansvaret vil være at kommunen gir et tilskudd tilsvarende differansen mellom kommunens innkjøpspris på 12 øre og spott-/markedspris. Tilskuddet utbetales over kulturbudsjettet, men med tilsvarende økte rammer fra kommunekassa. Dette er etter Rådmannens vurdering den mest parktiske og samtidig mest ryddige løsninga.

RÅDMANNENS INNSTILLING:

  1. Lag og foreninger som eier anlegg gis et tilskudd på 12 øre per kWh forbrukt i 2004. Tilskuddet dekkes over ny budsjettpost 1.250.385.4728 Tilskudd til energiutgifter, som tilføres kr. 18.000,- mot tilsvarende reduseringer tilleggsbevilgninger formannskapet, som da reduseres fra kr. _______ til kr. _______.
  2. For 2005 tildeles følgende:
    1. Storfjord MC-klubb (konto 4785.07.06987) kr. 3.572,70
    2. Skibotn IL (konto 4785.07.17288) kr. 255,24
    3. Storfjord skytterlag (konto 4785.07.05751) kr. 3167,04
    4. Vestre Storfjord lysløypelag (konto ) kr. 156,60
    5. Signaldalen IL (konto 4785.07.08726) kr. 408,12
    6. Skibotn skytterlag (konto 4785.07.07851) kr. 927,96
    7. Storfjord kabeltv-lag kr. 2340,00. Tilskudd utbetales når dokumentasjon og kontonummer foreligger.
    8. Storeng Steindal trim (konto 4785.07.18675) kr. 1126,20
    9. FH Otertun (konto 0530.43.81851). Ikke oppgitt forbruk for 2004. Tilskudd utbetales når dokumentasjon foreligger.
    10. Signaldalen bygdelag (konto 4785.07.20076) kr. 2424,84. Tilskudd utbetales når dokumentasjon foreligger.
    11. Storfjord IL (konto 4785.07.01578) Ikke oppgitt nøyaktig forbruk for 2004. Tilskudd utbetales når dokumentasjon foreligger.