Tips og råd

HUSK: Legg ikke ut på slike turer uten noe trening. Kart og kompass (og ferdigheter til å bruke dette) er en selvfølge. Rikelig med mat og drikke er nødvendig, samt tørt skift med undertøy (trøye, sokker) og noe varme klær. Det er kaldere og mer vind på toppene enn i lavlandet. Meld ALLTID fra hvor du går til noen, husk at det bare er unntaksvis mobildekning. Hvis du blir overrasket av uvær eller tåke, bli hvor du er! Det er farlig å ferdes på toppene i dårlig sikt, samt at det er lett å bli lurt av tåke: Du går i en helt annen retning en du føler deg HELT sikker på at du gjør! Søk ly, hold deg varm men bli hvor du er. Det er den eneste måten andre kan finne deg på hvis du ikke kommer ned til forventet tid. Hvis det er mobildekning, varsle om nødvendig politi, slik at de kan sette i verk tiltak for å hjelpe deg trygt ned. Med kartreferanse eller GPS-posisjon kan du varsle nøyaktig hvor du befinner deg.

 

Kart og kompass
Husk kart og kompass!

Om å lese kartreferanser

Det forutsettes kunnskaper i kart og kompass for å gi seg i kast med 5 på topp, men forklarer her likevel hvordan 6-sifrede kartreferanser leses. Dette kan være greit å kunne, siden det er en god metode for å fortelle andre hvor du er eller hvor dere kan møtes. Spesielt hvis du skader deg på fjellet og må hentes av mannskaper eller helikopter, er det fint å kunne fortelle hvor du er ved hjelp av en kartreferanse.

En 6-sifret kartreferanse består av to serier på tre sifre, for eksempel 620 774 som er referansen til varden på Mannfjellet. De tre første sifrene (620) beskriver alltid posisjonen horisontalt (fra vest til øst) på kartet, og de tre siste (774) beskriver posisjonen vertikalt (fra sør til nord) på kartet. Et kart i målestokk 1:50.000, det som er standardkartene i Norge, har et rutenett over hele kartet. En rute dekker 1x1 kilometer, og kalles en kilometerrute. Med jevne mellomrom er disse rutene nummerert, både horisontalt og vertikalt. Nummeret til hver linje utgjør de første to sifrene i hver del av kartreferansen. Man må altså først finne den linjen som har det nummeret som tilsvarer de første to sifrene (av tre) for hver del av kartreferansen. For å finne det siste sifferet i hver del av referansen, må man se for seg at kilometerruten kan deles i ti deler fra strek til strek, og at hver del utgjør en verdi for det siste sifferet. Hvis referansen på kartet er 620 774, finner du først ruten horisontalt merket 62 (de to første sifrene i første halvdel av referansen), og siden det siste sifferet er 0 betyr det at det befinner seg akkurat på streken merket 62. Deretter finner du ruten vertikalt merket 77, og tenker deg 4 tideler bortover mot neste rute. Og voila, du har funnet punktet på kartet. Referansene er hentet fra GPS-posisjonene lagret under utplassering av postkassene. Med forbehold om feil, så hvis noe strider mot sunn fornuft, la fornuften seire. God tur!