Vi glemmer fort, og for oss som aldri har opplevd krig er det vanskelig å forstå betydningen av å leve i et fritt og rikt land som Norge.

Vi har mye å være takknemmelige for, det meste tar vi som en selvfølge. Det var mange som måtte kjempe, for at vi kan ha det så bra som vi har det nå.

Etter at Norge ble selvstendig i 1905, ønsket myndighetene at vi skulle være ”ordentlig ” norske. Det ble drevet med en fornorskningspolitikk.

 Det fikk folket i vårt område merke, ved at alt skulle foregå på norsk. I skolen var all undervisning på norsk, og til og med i friminuttene var det bare lov å snakke norsk. Det ble gjort mye urett mot folket her i Storfjord. Mange hadde samisk og kvensk/finsk som morsmål, og kunne ikke snakke norsk før de begynte på skolen.

Dessverre klarte myndighetene nesten å lykkes i sin politikk. De fleste lærte ikke barna sine samisk og kvensk/ finsk hjemme, de snakket bare norsk til barna sine.

Derfor er det få som kan snakke samisk og kvensk/ finsk i Storfjord kommune.

Dette prøver vi nå å gjøre noe med. I februar 2010 startet vi Norges første 3- språklig språksenter i Storfjord kommune. Målet med dette er å revitalisere den samiske og kvensk/finske kulturen og språket i kommunen. Det er viktig å anerkjenne våre røtter og være stolt av det.

Friheten ligger i det å akseptere våre røtter. Det var denne friheten våre forfedre ville gi oss da de skrev Grunnloven i 1814 og ble et selvstendig land i 1905.


Gud signe vårt dyre fedreland og lat det som hagen bløma !
Lat lysa din fred frå fjell til strand og vetter for vårsol røma!
Lat folket som brøder saman bu, som kristne det kan seg søma!

Vårt heimland i mørker lenge låg, og vankunna ljoset gløymde
Men, Gud, du i nåde til oss såg, din kjærleik oss ikkje gløymde.
Du sende ditt ord til Noregs fjell, og ljos over landet strøymde.


Hanne Braathen
ordfører