Nyttårsraketter
I 2009 var det Stortingsvalg, et spennende valg synes jeg. Det ble gitt fortsatt tillit til Stoltenberg og den rød/grønne regjeringen, noen jeg som ordfører er fornøyd med. Det betyr mye for en liten distriktskommune som Storfjord at vi får gode vilkår økonomisk fra Stortinget for å kunne drive kommunen på en god måte. Vi ser at mange av våre nabokommuner sliter med økonomien, og av den grunn må redusere tilbudet til innbyggerne og øke avgifter dramatisk. I Storfjord har vi stabilt folketall og årlige kraftinntekter. Det medfører at vi har en stabil økonomi, og kan gi gode tilbud til innbyggerne. Det er ikke privat eiendomsskatt i Storfjord kommune. Vi ønsker å videreutvikle de gode tilbudene så de kan bli enda bedre.

Pleie og omsorgstjenester

Vi har startet opp med en eldreplan, som innebærer at vi styrker den hjemmebaserte tjenesten ved å gi flere tjenestetilbud til de som fortsatt kan bo hjemme. Sykehjemsplassene vil vi opprettholde på dagens nivå. Det jobbes med Samhandlingsreformen, vi vet ennå ikke hva det vil si for kommunen, men vi ønsker å være aktive i denne prosessen. Ellers vil dagens gode tilbud innen pleie, omsorg og brukertjenesten videreføres og utvikles. Det vil bygges en ny pu-bolig på Oteren i 2010.

Helse tjenester

Vi har gode og stabile tilbud innen helsetjenesten. Kort ventetid både på lege og fysioterapeut. Helsesøster har hatt ekstra mye arbeid med vaksinering med svineinfluensaen i høst. Vi har også fått en helseleder i 40% stilling med kontorsted på helsehuset. I 2010 vil inngangspartiet til helsehuset ombygges ferdig, og fysioterapien vi få plass i underetasjen i helsehuset.

Oppvekst og kultur

Prosjektet mangfold styrker har fått midler til å starte opp med språksenter. Prosjektleder starter opp i begynnelsen av januar 2010. Kontoret vil være i samfunnshuset på Skibotn, men arbeidsplassen vil være i hele kommunen. Dette prosjektet handler i korte trekk om at vi er en trekulturell og trespråkelig kommune, som vi ønsker å synliggjøre og utvikle. Skoledelen ved Elvevoll oppvekstsenter opphørte fra skoleåret 2009 fordi det ikke var elevgrunnlag (5 elever) til å fortsette. Barnehagen ved senteret fortsetter som avdeling under Oteren barnehage. Storfjord naturbarnehage startet opp i nye lokaler i 2009. Dette er et nytt og positivt tilbud i kommunen som gir flere barnehageplasser. På Skibotn er det behov for flere barnehageplasser, og Furuslottet barnehage skal utvides i 2010. Skibotn skole skal utvides/ vedlikeholdes i 2010 til ca 10 millioner kroner. Gymbygget ved Hatteng skole skal renoveres og påbygges i 2010/2011. Begge disse prosjektene skulle vært påbegynt i 2009, men starter opp så fort som mulig på nyåret. Det er stort behov for dette ved begge skolene. Det vil bedre arbeidsforholdet for både lærere og elever ved skolene. Vedlikehold av ungdomskolefløya på Hatteng skole gjøres rett over nyttår. Disse midlene fikk vi i konjunkturpakka. Kommunestyret har også bevilget penger til kjøp av musikkbinger til kulturskolen. Kulturskolen gjør en flott jobb med å få fram talenter og kreativitet hos barn og unge i kommunen. Det er ellers et aktivt organisasjonsliv i kommunen. Jeg vil spesielt rette en stor takk til Storfjord skytterlag som gjorde en utmerket jobb da de arrangerte NNM på Brenna og satte Storfjord kommune på Norgeskartet. En stor takk til alle frivillige organisasjoner som gjør det trivelig å komme til og bo i kommunen. Jeg tror dette betyr mye for å opprettholde et stabilt folketall og få unge familier til å flytte til kommunen.

Ishavsbanen

I 2009 har jeg brukt mye av min tid til å jobbe med Ishavsbanen. Gruveselskapet Northland Resourses har gitt positivt tilbakemelding på at de ønsker videre arbeid med dette prosjektet.. Troms Fylkeskommune ved fylkesråd for næring, Knut Werner Hansen, er også en positiv og aktiv medspiller i dette prosjektet. Vi har i høst hatt møte med det regionale nivå på finsk side, Lapin Liitto, ved Esko Lotvonen. Vi skal søke om å få interreg. prosjekt på Ishavsbanen i 2010, men da dette tar tid har vi fått midler fra Troms fylkeskommune, og fra næringsfondet til å ansette en prosjektleder fra januar 2010. Dette er et veldig stort og spennende prosjekt som også i 2010 vil være en av de oppgaver jeg vil bruke mye av min tid på.

Skibotnsenteret

Det har også vært et spennende år for Skibotnsenteret. Det ser ut til at arbeidsplassene er reddet, og jeg håper at de vinner anbudet når Helse Nord setter disse tjenestene ut på anbud våren 2010. Dette er viktige arbeidsplasser i kommunen, men også et godt helsetilbud i landsdelen.
Jeg vil få takke alle de ansatte i Storfjord kommune for en god arbeidsinnsats i 2009. Alle har gjort en viktig jobb for kommunen. Med dette vil jeg ønske dere alle et riktig godt og fremgangsrikt nytt år 2010! Med vennlig hilsen Hanne Braathen Ordfører