Vi er alle i Norge preget av den forferdelige ulykken som skjedde i Oslo 22. juli.
Jeg føler med alle som er direkte og indirekte involvert i det tragiske som skjedde på Utøya og i Regjeringskvartalet. Kjærligheten skal overvinne hatet.
Det er derfor viktig at vi anerkjenner vår demokratisk rett og benytter stemmeretten ved kommune- og fylkestingsvalget 12. september.

Ishavsbanen:
22. juni ble ”ny infrastruktur i nord” del 2, forslag til tiltak for transportinfrastrukturen overlevert Samferdselsministeren av leder for utvalget Torbjørn Naimak. Utredningene viser at Ishavsbanen, Kolari - Skibotn, er en aktuell banestrekning som bør utredes nærmere, med tanke på malmtransport og annen godstransport fra Finland/Russland med utskiping i Troms.
Tornedalsrådet har gjort en slik undersøkelse som skal legges fram på et møte av Rambøll i Torneo, 25. august. Der deltar Stortingsrepresentanter fra Finland og Norge og Fylkesrådet i Troms og Lapin Liitto, og næringsdrivende fra Finland og Norge.
Jeg skal som leder i Tornedalsrådet, ha et møte med den finske samferdselsministeren den 8. september i Helsinki. Der skal Torbjørn Naimak presentere ”ny infrastruktur i nord” og jeg skal presentere Ishavsbanen. Det blir et spennende møte. Finland er ”nøkkelen” til om prosjektet med Ishavsbanen skal lykkes. Derfor er det viktig å informere den nye Regjeringen i Finland om det arbeidet som gjøres i Nord Norge, både vei- og jernbane utbygging.

Mekling:
Storfjord kommune rullerte arealplan i 2007. Da kom det innsigelse fra Områdestyret om konsekvensutredning for motorcrossbane, næringsområde, hyttefelt og golfanlegg ved Brennfjell. Det ble utarbeidet en konsekvensutredning i forhold til dette, men kommunestyret opprettholdt disse 4 områdene. Da vi ønsker å utnytte Skibotndalen til mer enn bare reindrift. Det godtok ikke reindrifta. Derfor gikk denne saken til mekling.
Møtet ble avholdt 29. juni. Det var først befaring i nevnte område, før Fylkesmannen prøvde å få partene til å komme til enighet. Kommunen ønsket å finne en løsning på dette sammen med reindrifta, men det var umulig å finne det. Saken går da videre til Miljødepartementet.
Jeg synes det er beklagelig at det ikke kom til enighet med reindrifta i Skibotndalen på dette møtet. Det er viktig at både reindriftsnæringa og annen aktivitet/næring kan utvikles i Skibotndalen. Bruken av Skibotndalen må kunne gjøres av hele befolkningen i kommunen og tilreisende på en fornuftig måte.

Jeg ønsker å jobbe videre med disse sakene etter valget.
Det er viktig at du bruker stemmeretten din.

Jeg ønsker dere alle fortsatt god sommer !

Med vennlig hilsen
Hanne Braathen
Ordfører