FEIING 2008 - FEIERERFARINGER

Storfjord kommune har leid inn feiere fra Lyngen, Kåfjord og Skjervøy til å gjennomføre årets feierunde. Feierne opplyser at de er svært godt fornøyd med den mottakelsen de har fått i bygdene. De opplyser at de aller fleste pipene er i bra stand og man kan se at de er mindre sotet enn tidligere, noe som kommer av at vedovnene er blitt mer rent brennende, men også at man har fått bedre fyringsvaner hvor man bruker tørr ved og mindre rundfyring enn tidligere. I tillegg har mange montert varmepumper, slik at det kanskje fyres noe mindre enn før.

Noen huseiere har reagert på at feierne ikke går på taket selv om de har stiger der. Grunnen til dette er at feierne har streng HMS-instruks (helse, miljø og sikkerhet) om ikke å gå i stiger som ikke er godkjent og/eller sikret på forsvarlig vis. Det vil si at gamle trestiger, gamle bøylestiger og andre gamle stiger av forskjellig slag må demonteres og erstattes med nye typegodkjente stiger som skrus fast i taket.

Veggstigene skal også være av godkjent type, og de skal festes forsvarlig så de ikke sklir noen veger. Noen huseiere (10-15 stk) har fått melding fra feieren om at de må anskaffe seg godkjente stiger innen feierunden 2009. Kommunen oppfordrer huseierne om å gå til anskaffelse av slike stiger snarest.

Ved pipebranner kan det oppstå skader på pipene som føres til at disse må kondemneres. Ved slike skade saker undersøker forsikringsselskapene alltid med kommunen om når det sist ble gjennomført feiing av pipene. Dersom feiing ikke er utført av kommunen, må huseier påregne at erstatningen blir avkortet vesentlig.

Storfjord kommune takker feierne for innsatsen.



Med hilsen

Steinar Engstad
Etatssjef Drift og Utvikling