Tilsammen omlag 140 mennesker fikk denne helga med seg markeringa av Friluftslivets år og Unionsoppløsninga i Koltaluokta og på Treriksrøysa. Dette til tross for at det var meldt dårlig vær i helga, men de som hadde trossa værmeldinga fikk med seg en tur med flott vær, god mat og trivelig samvær.

2005 er ikke bare året der Norge markerer at det er 100 år siden Unionsoppløsninga, det er også Friluftslivets år. Det var derfor naturlig å bruke denne anledninga til å markere begge disse anledningene. Arrangementet var et samarbeid mellom Storfjord kommune, Troms Turlag, Fylkesmannens landbruksavdeling og Statskog, og hadde fått navnet "Treriksrøysa - grensevandring for alle".

For at flest mulig skulle få anledning til å delta, var det lagt opp til to guidede turer. Den lengste startet fra Galgo lørdag formiddag, og hadde skogmester Viggo Johansen fra Storfjord kommune med som kunnskapsrik guide. Han ga de 43 deltakerne et innblikk i plante- og dyrelivet i området, og ikke minst hvordan menneskene har brukt kulturlandskapet i området. Turen blei avslutta i Koltaluokta, der tilsammen 65 deltakere var samla til middag lørdag kveld. Maten blei servert av Aja samisk senter i Kåfjord. Forretten besto av ulike smaksprøver av lokalt tilvirka kjøtt, fisk og osteprodukter, mens det blei servert bidos til hovedrett og multekrem til dessert. Nettopp fokuset på lokal mat og lokale produkter er en viktig del av Fylkeslandbruksavdelingas hundreårs-fokus, og dette arrangementet inngikk som et av flere "Streif"-arrangement rundt om i Troms fylke denne sommeren.

Etterhvert som skumringa snek seg på utover kvelden fikk musikerne Øystein Hansen og Arne Bjørhei varmen tilbake i kroppen på publikum når de henta fram urtonen fra neverlur, bukkehorn og blåseintrumenter lagt av bl.a. tromsøpalmen, med Kilpisvatnet som nydelig bakteppe. Dermed var stemninga satt for resten av den offisielle markeringa; appeller holdt av representanter for arrangørene. Styreleder Pernille Rød Larsen i Den Norske Turistforening var en av deltakerne på turen over fjellet, og hun fortalte at dette er den første (eller siste) etappen i "Grensesømmen", ei fotturrute som går langs grensa vekselvis på norsk og svensk side helt til Svinesund. Dette er DNTs markering av 100-årsjubileet for unionsoppløsningen fra Sverige og av Friluftslivets År 2005.

Søndag var det lagt opp til ei kortere vandring langs den tre kilometer lange stien til Treriksrøysa, og 65 nye deltakere hadde tatt turen med båten "Malla" over Kilpisvatnet for å delta. Før turen tok til, fikk alle servert en velsmakende lunsj med krøkebærsaft til, også den lokalt tilvirka av Midnattsol produkter i Storfjord. Ved grenserøysa fokuserte Statskog ved Kjetil Bjørklid på Friluftslivets år og viktigheta av at også de yngste lærer å bli glad i friluftsliv og bruk av naturen. Sjøl om arrangementet hadde deltakere i alderen ett år til nærmere 90, var det overvekt av deltakere i alderen 30+ og Statsskog ytra ønske om flere ivrige turgåeren i alderen 8+ i framtida. Også ordfører Hanne Braathen holdt en apell ved Treriksrøysa, der hun fokuserte på de mulighetene naturen i Storfjord gir oss som innbyggere og de som besøker oss. Hun var også inne på markeringa av Unionsoppløsninga, med fokus på det øksende samarbeidet over landegrensene gjennom bl.a. Tornedalsrådet.

Du kan lese mer om de ulike markeringene som er nevnt i artikkelen her:
Mat og kulturlandskap 2005 - Streif
Grensesømmen
Friluftslivets år

Vil du lese mer om de andre arrangørene kan du gjøre det her:
Statskog
Troms Turlag
Fylkesmannen i Troms