INVITASJON TIL KURS I LEDELSE AV GRØNN RESEPT-AKTIVITET;
Valnesfjord Helsesportssenter 2. - 4. desember 2005

Bakgrunn
Storfjord kommune ble FYSAK-kommune i 2004, og inngikk partnerskap for Folkehelse med fylkeskommunen våren 2005. Dette innebærer et langsiktig og formalisert samarbeid mellom fylkeskommune, kommune og frivillige organisasjoner, der målet er å fremme sunnhet, trivsel og god helse.

Et av tiltakene i Storfjord kommune, er grønn resept. Dette er en "resept for trening" i stedet for medikamenter, som legen skriver ut til pasienten. I første omgang gjelder dette pasienter med diabetes type 2 og pasienter med høyt blodtrykk, som ikke behandles medikamentelt.

Situasjonen i dag er at flere som mottar GR ikke lykkes med å gjennomføre den mengden fysisk aktivitet som er anbefalt av legen. I tillegg til legen og pasienten er det behov for en tredje part som kan ta ansvar for å tilrettelegge for fysisk aktivitet som passer for pasienter med diabetes type 2 og høyt blodtrykk, og som også skal lede pasienten i aktiviteten. I den forbindelse inviterer FYSAK Troms til kompetanseheving av de som vil være ansvarlig for gjennomføringen av fysisk aktivitetstilbud i FYSAK-kommunene. Disse settes i stand til å tilpasse sin gruppe/tilbud slik at GR-pasientene kan delta på en forsvarlig og god måte.

Målgruppe for kurset
Invitasjonen til deltakelse på kurs går i første omgang til de ni "partnerskapskommunene" innen folkehelse i Troms. Kursdeltakerne kan være trenere, ledere, aktivitører, helsepersonell eller andre som skal lede GR-pasientene i fysisk aktivitet. Det forutsettes at kursdeltakerne har erfaring i å lede andre i fysisk aktivitet, da dette kurset kun gir kompetanse i tilrettelegging av aktiviteten for grønn resept-pasientene. Det forventes også at kursdeltakerne har konkrete planer om å opprette lokale grønn resept-grupper/tilbud etter endt kurs.

Mål for kurset
Kursdeltagerne skal i løpet av kurset
· tilegne seg grunnleggende kunnskap om sykdommene høyt blodtrykk, diabetes type 2.
· tilegne seg kunnskap om hvorfor og hvordan fysisk aktivitet virker på målgruppen.
· få kjennskap til ulike aktiviteter som egner seg spesielt for målgruppen.
· få innsikt i hvilken betydning ulike lede/ trenerroller kan ha for deltagernes motivasjon og selvfølelse.
· forstå hvilke forholdsregler som bør tas når mennesker med høyt blodtrykk og diabetes type 2 starter trening.
· forstå sammenhengen mellom atferd og endring i livsstil når det gjelder fysisk aktivitet og kosthold.
Et detaljert program er under utarbeidelse.
Det inviteres inntil 2 personer til deltakelse på dette kurset. Troms fylkeskommune dekker alle kostnader. Dersom du er interessert i å delta på et slikt kurs eller har spørsmål, så ta kontakt med FYSAK- og Folkehelsekoordinator Tone Aglen innen 31. oktober. Jeg er bortreist i uke 43, men vil være tilgjengelig på mobiltelefon på kveldstid (982 89 136).

Mvh
Tone Aglen