Vi skal på nytt feire vår nasjonaldag.

Verdens rikeste land.
Norge er et av verdens rikeste land. Det har ikke alltid vært slik. Etter 2.verdenskrig har det vært en enorm utvikling i velferdsstaten Norge. De fleste i Norge har overflod på alle materielle ting, hus bil, båt mat, klær mm. Vi har et vakkert land med god plass til å bo og utfolde oss. Vi har demokrati, med stor ytringsfrihet. Vi har naturresurser som olje, gass, fisk, mm. Vi har gode pensjoner, lønn og sosiale ordninger. Barn og ungdom har gode muligheter til gratis utdanning. Helsevesenet er godt utbygd over hele landet.

Er vi fornøyd?
Burde vi være lykkelige og fornøyde? Er vi et takknemlig folk som setter pris på alt dette? Tidligere svensk statsminister, Gøran Persson, uttalte på en konferanse i Molde i vinter. "Vi svensker er misunnelige på dere nordmenn. Dere er verdens rikeste nasjon, og har også mye naturresurser. Det eneste dere gjør er å klage." Er det slik vi ønsker å bli oppfattet utenfor landegrensene, at vi er et sytende og klagende folk?

Gi videre gode holdninger.
Vi bør se og sette mer pris på det vi har. Vi har det faktisk veldig godt. Våre forfedre, som var med å bygge landet, har slitt og lagt ned mye arbeid for at vi idag kan høste av deres arbeid. Vi høster det vi sår! Hva kan neste generasjon høste etter oss? Hvilke holdninger gir vi videre? Vi bør gi videre en takknemlig holdning fordi vi har alt det de fleste nasjoner drømmer om.

La oss bruke nasjonaldagen vår til å være takknemlige og fornøyd over å bo i verdens rikeste nasjon. Takknemlighet gir oss også gleden over å dele med andre.

Fra salmen "Gud signe vårt dyre fedreland."
Gud signe vårt dyre fedreland
og lat det som hagen bløma!
Lat lysa din fred frå fjell til strand
og vetter for vårsol røma!
Let folket som brøder saman bu
som kristne det kan seg søma!
Ordfører Hanne Braathen