Høst-hilsen fra ordføreren


Småkommunetilskudd- 5,3 mill kr til Storfjord
Etter ca 20 års arbeid fikk vi gjennomslag for vårt syn om alle kommunene i tilltaksonen skal ha det samme tilskuddet i inntektssystemet som gjelder småkommunetilskudd.
Det har vært slik at Storfjord og Karlsøy ikke har fått det samme som resten av Nord-Troms og Finnmark. Dette har vi tatt opp med de fleste regjeringer som har vært etter 1990.
Vi har aldri fått noe logisk svar på hvorfor vi er en del av tiltaksonen på alle andre punkt, men ikke når det gjelder regionaltilskuddet, som nå heter småkommunetilskudd. Alle kommuner under 3200 innbyggere får et slikt tilskudd. Dette tilskuddet er ca 5,3 millioner kr mer innenfor tiltaksonen enn i resten av landet.
I Sørheimsutvalget, som kom med et forslag til nytt inntektsystem høsten 2007, fikk vi gjennomslag for at Storfjord og Karlsøy skulle ha det samme som resten av tiltaksonen. Men gleden var kortvarig, allerede da regjeringen la fram sitt forslag til nytt inntektsystem for 2009 i mai 2008, var vi igjen forskjellsbehandlet fra resten av tiltaksonen.
Derfor har vi fra Nord -Troms jobbet med dette. Vi var i Oslo da det var på høring i kommunalkommiten og la fram vårt synspunkt på både smaåkommunetilskuddet og på at det er to forskjellige satser innad i tiltaksonen pr innbygger (forskjell i Troms og Finnmark)
Vi fikk med en merknad da kommunalkommiten behandlet dette, om at Regjeringen burde likebehandle alle i tiltaksonen.
I august fikk jeg et møte med kommunalminister Magnhild Mettveit Kleppa, hvor jeg la fram det synet at alle kommunene i tiltaksonen bør behandles likt. På tirsdag 7. oktober, da Statsbudsjettet ble lagt fram, fikk vi en STOR seier og gehør for at Storfjord får det samme småkommunetilskuddet som resten av kommunene i tiltaksonen. Fra 2009 får vi ca 12 mill kr mer til kommunen enn vi har i 2008. Dagens regjering har løftet kommuneøkonomien betraktelig for alle kommunene i Norge de siste 4 årene. Det nye inntektsystemet viser også at de er villige tilå gi mer til distriktskommuner, men også til såkaldte vekstkommuner og til hovedstaden. Dette har vært veldig positivt og jeg ønsker å berømme kommunalminister Kleppa og hennes folk for en meget god jobb.


Møte med alle poltiske partier og lister i Storfjord
Jeg innkallte alle politisk partier og lister, som er representer i kommunestyret , til et møte om samarbeid den 10. september. De som møtte var leder og gruppeleder fra Sp, Frp og Skibotn Folkeliste. Krf hadde meldt forfall, også gruppeleder i Ap.
Vi hadde et positivt møte hvor vi tok opp mange relevante problemer/ utfordringer.
Vi synes det var veldig skuffende at ingen fra Ap møtte. Det var Ap som ønsket at ordføreren skulle ta et initativ til et slikt møte. Jeg synes det var positivt og derfor innkalte jeg til dette møtet. Hvorfor møtte ingen fra Ap ? Hvis både gruppeleder og leder ikke kunne møte så finnes det nestleder og andre i dette partiet som kunne ha møtt. (innkallinga ble sendt skriftlig ca 10 dager før møtet) Det er opp til Ap ( det nest største partiet i kommunestyret) å bevise om de ønsker et konstruktivt sammarbeid i kommunestyret og formannskapet. Sammen står vi sterkere !


Det nye kommunehuset (Rådhuset ?)
Det er planlagt å ha en offesiell åpning av det nye kommunehuset fredag 21. november kl 12.00. Da håper jeg at så mange som mulig har anledning til å komme. Det er blitt et nytt stort folkebibilotek, kommunestyresal (som kan gjøres om til tre møterom) og diverse kontorer. NAV Storfjord flyttet inn og startet opp på Hatteng 17. september.
Den gamle delen av kommunehuset pusses opp. Dette tror jeg vil bli positivt for de som jobber på kommunehuset, men også for innbyggerne og brukere av de tjenesten som blir i bygget.


Det er mye positivt som skjer i kommunen og jeg håper at det løftet vi fikk med større inntekter til kommunen vil føre til bedre tjenester og flere arbeidsplasser i kommunen.
Jeg ønsker med dette alle en god høst !


Med vennlig hilsen
Hanne Braathen
Ordfører