Informasjon til skoler og barnehager i Storfjord kommune vedrørende svineinfluensa.

 
Beskytt deg selv og andre mot smitte
Gode hygienevaner er det viktigste tiltaket vi har for å beskytte oss mot influensasmitte. Dette gjelder også smitte med ny influensa A(H1N1).
 
1) Slik smitter influensa
Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker. Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.
Influensaviruset finnes i luftveiene. Smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner.
Den syke kan også få viruset på hendene. Viruset kan så overføres fra hendene til gjenstander (dørhåndtak mv) der det kan leve et par timer. Andre kan få viruset på sine hender og føre det inn i nese eller munn. Sjansen for å bli smittet på denne måten er liten.
 
2) Slik beskytter du deg mot influensasmitte
·         Hold hendene rene. Vask deg grundig og ofte med såpe og vann, spesielt når du har vært ute blant folk
·         Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
·         Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk.
Det er usikkert om munnbind brukt av friske mennesker i vanlig sosial omgang kan bidra til å redusere smittespredningen. Det har vært spekulert på om det faktisk forverrer risikoen fordi brukerne har en tendens til å ta seg mer i ansiktet med hendene for å rette på munnbindet. Vi anbefaler derfor ikke bruk av munnbind for friske mennesker i vanlig sosial omgang. Dersom du likevel velger å bruke munnbind, må det brukes korrekt, slik det er beskrevet i råd ved hjemmepleie.
 
3) Slik beskytter du andre mot smitte dersom du selv er syk:
·         Vær hjemme fra jobb. Syke barn skal holdes hjemme fra skole/barnehage i 7 dager fra første sykdomsdag. Vi anser at personer med ny influensa er smitteførende i omtrent syv dager etter symptomdebut.
  • Begrens antall personer du har kontakt med
  • Hold (om mulig) en avstand på minst én meter til friske personer
  • Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
4) Barn og unge i risikogrupper
Ved utbrudd av smitte på skolen skal barn og unge som tilhører risikogrupper få tilbud om Tamiflu som forebyggende behandling.
  • Situasjon med spredte enkelttilfeller i en barnehage: Dersom barnet har vært i nær kontakt av noe varighet med en influensasyk med symptomer, skal Tamiflu tilbys som forebyggende behandling. I slike situasjoner kan barnet fortsatt gå i barnehagen.
  • Situasjon med større utbrudd og vedvarende smitte i barnehagen: Ved et slikt tilfelle, avhengig av eksponeringsfaren og barnets helseforhold, bør foreldrene også vurdere sammen med fastlegen/spesialist om barnet bør holdes borte fra barnehagen i en periode inntil spredningen i skolen er redusert eller barnet er vaksinert. Alternativt kan også kommunens smittevernlege gjøre en slik vurdering.
Hvem er i risikogruppen?
Voksne og barn med følgende tilstander kan få mer alvorlig sykdom som følge av influensaen:
·         Kronisk luftveissykdommer
  • Nedsatt lungekapasitet
  • Hjerte-karsykdommer
  • Nedsatt forsvar mot infeksjoner
  • Diabetes type 1 og type 2
  • Kronisk nyresvikt
  • Alvorlig nevrologisk sykdom
Også gravide kan være mer utsatt.
Tilhører barnet ditt noen av disse gruppene er det viktig at du kontakter lege:
·         hvis barnet får symptomer,
·         hvis noen barnet bor sammen med blir syk eller
·         hvis du vet at barnet har vært utsatt for smitte.
 
 
Følg gjerne med på  www.pandemi.no
 
Etter hvert som situasjonen utvikler seg kan det komme nye råd.
 
 
Supplerende informasjon 17.aug. 2009: :
 
Storfjord 14.08.09.
 
Kommuneoverlegen/smittevernlegen