Kulturskolen i Porsanger, Nordreisa og Storfjord inviterer til minoritetsspråklig kulturmønstring i samarbeid med Kvensk institutt.

Alle ungdommer som ønsker å synge, lese dikt eller utøve andre kulturuttrykk på minoritetsspråk kan være med og interesserte bes om å ta kontakt med kulturskolen.

Lokalt kulturskolenettverk

Kulturskolene i Nordreisa, Storfjord og Porsanger har gått sammen med Kvensk institutt for å jobbe frem minoritetsspråklig kulturskoletilbud. Prosjektet Uuet Laulut – Oðða Lávlagat tar sikte på å arrangere lokale konserter som fungerer som en delfinale til et større arrangement, nesten av samme konsept som UKM. Det er ungdommen selv som bestemmer hvilke sanger de ønsker å fremføre, og på hvilket språk de ønsker å synge på. Mesteparten av sangen må framføres på et minoritetsspråk, men det kan være tillatt med noen norske eller engelske ord. Man kan enten delta med sanger som orginalt er skrevet på et minoritetsspråk, eller man kan få oversatt en tekst til en sang som opprinnelig er på norsk eller engelsk.

Svensk-norsk samarbeid

Uuet Laulut – Oðða Lávlagat er et musikkprosjekt hvor ungdom, musikk og minoritetsspråk står i fokus. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom svenske og norske musikk- og kulturskoler og målsettingen er å skape kulturelle arenaer for ungdom som har et minoritetsspråklig budskap. I mai 2010 vil det bli arrangert en storstilt musikkhelg i Lakselv for deltagende ungdom fra både Sverige og Norge, og hvor folkemusikkgruppa Jord fra Tornedalen arbeider sammen med ungdommene.

Videreføring fra 2008

Prosjektet har vært gjennomført en gang tidligere, i 2008. Sammenlagt var 350 ungdommer deltagende og språklig sett omfattet prosjektet kvensk, finsk, meänkieli, nordsamisk, umesamisk og swahili. Sluttkonserten i Lakselv 26.4.2008 var en av de største minoritetsspråklige arrangement som noensinne har blitt avholdt.

Den norske delen av prosjektet er finansiert av midler fra Norsk Kulturråd, Sametinget og Kvensk institutt.

Egen mønstring i Storfjord!

Dato for gjennomføring av mønstring i Storfjord er satt til 27. november i år, med påmeldingsfrist 1. november. Alle under 20 år kan delta på mønstringa i Storfjord, men aldersgrensa for å gå videre til Lakselv er fra 8. klasse og oppover.

Du trenger ikke å ha Samisk eller Kvensk/ Finsk som morsmål for å delta. Du bestemmer bare hvilken tekst du vil framføre (dette kan godt være en kjent rockelåt, eller ei pop-vise), også får du hjelp til å oversette teksten til det språket du ønsker. Oppfordringa går også til Skibotn mottak, hvor kanskje noen kan synge på andre minoritetsspråk.

Påmeldingsskjema får ved å kontakte kulturskolen. Skjemaet sendes til post@storfjord.kommune.no Merk det med kulturskolen, så sørger kulturskolen for at scenen er din den 27. november.

Spørsmål kan rettes til Storfjord kulturskole v/ Line line.sorum-lokas@storfjord.kommune.no , tlf 98289092