Videregående opplæring for Voksne i Troms

Voksenrett Er du født før 1978 og ikke har fullført videregående skole, har du rett til opplæring på videregående skoles nivå. Du har også rett til å få din realkompetanse vurdert.

Realkompetanse - få papirer på det du kan!
Realkompetanse er de kunnskaper, holdninger og ferdigheter du har skaffet deg gjennom arbeidsliv, ulike opplæringstiltak, organisasjonsliv og samfunnsliv for øvrig.

Realkompetanse kan deles opp i tre kategorier:
1. Formell kompetanse. Denne er dokumentert i vitnemål, kompetansebevis eller andre offisielle papirer fra skole og utdanningsinstitusjoner.
2. Ikke-formell kompetanse. Dette er ferdigheter skaffet til veie gjennom ulike typer kurs og som er dokumentert gjennom kursbevis og/eller
sertifikater.
3. Uformell kompetanse. Kunnskap og ferdigheter
ervervet gjennom fritidsaktiviteter, organisasjonsarbeid, lønnet eller ulønnet arbeid eller annet.

Etter en vurdering, vil du få utstedt en dokumentasjon på samlet realkompetanse. Dokumentert realkompetanse kan gi deg utdanning på kortere tid, og den kan styrke dine muligheter for å få
arbeid eller nye arbeidsoppgaver.
Fleksibel opplæring - tilpasset din realkompetanse og livssituasjon
Er du voksne og har rett, kan du få et tilbud som er tilpasset og tilrettelagt i forhold til egen kompetanse og livssituasjon. Du får et opplæringstilbud i samsvar med ønsket kompetanse.

I Troms gis det opplæring for voksne innen studieforberedende fag og innen en rekke yrkesfaglige studieretninger. Nye tilbud opprettes ved behov. Voksnes rett stiller store krav til fleksibilitet i tilbudene. Avhengig av hvilken utdanning du søker, gis det i Troms opplæring etter ulike modeller:
· Studieverksted som er en fysisk møteplass der man kan knytte sosiale kontakter og samarbeide med andre voksne. I studieverksted deltar du i forelesninger og får faglig veiledning. Du får også veiledning i studieteknikk og arbeidsmetoder, og det er tilgang til diverse læremidler.
· Nettstøttet undervisning hvor du får tilgang på fagstoff og veiledning på nett. Disse kursene er ofte kombinert med fysiske samlinger.
· Kveldskurs og kurs som er organisert med helge- eller ukesamlinger.

Lån og stipend Voksne som har planer om å ta utdanning, kan søke lån og stipend hos Lånekassen. Avhengig av størrelse på opplæringsbehov og inntekt, kan rett til lån og stipend innfris. For nærmere informasjon kontakt Lånekassen på telefon 04545 eller gå inn på www.lanekassen.no.

Utdanningspermisjon
Som arbeidstaker har du rett til permisjon inntil tre år hvis følgende kriterier er innfridd:
· Du har jobbet i minst tre år og har vært hos samme arbeidsgiver de siste to årene.
· Du skal delta i et organisert studietilbud
· Utdanningen har relevans i forhold til
yrkeslivet generelt.

Permisjonen skal ikke være til hinder for
arbeidsgivers planlegging av drift, og arbeids-giver har ikke plikt til å betale lønn i
permisjonstiden.
Informasjon og veiledning
Troms fylkeskommune har egen veilednings-tjeneste for voksne. Denne finner du ved OPUS Tromsø og OPUS Harstad. For spørsmål knyttet til rett, realkompetansevurdering eller opplæring, kan du ringe gratis på telefon 800 80 500.
Vi hjelper deg gjerne!

Dersom du ønsker realkompetansevurdering og tilbud om opplæring, søker du på eget skjema som du laster ned fra Troms fylkeskommunes hjemmeside: www.tromsfylke.no eller
telefon: 800 80 500.