Fiskeridirektoratet har i mange år arbeidet med registrering av gytefelt. Data for også vårt område har blitt digitalisert og lagt ut for allmennheten på digitale kart, http://kart.fiskeridir.no/adaptive/
 
Havforskningsinstituttet starter et nasjonalt pilotprosjekt i Lyngenfjorden nå under årets gytesesong, med oppstart 15.april. Datainnsamling vil gjennomføres over en sju dagers periode. Det viktigste arbeidet vil være å samle inn rådata. HI ønsker med dette å utvikle/tilpasse en kartleggingsmetodikk for gytefelt i åpne havbukter/fjorder der Storfjorden skal fungere som modellfjord. Målsettingen er å komme frem til en effektiv og enkel metode som gir tilstrekkelig grad av sikkerhet i forhold til resultater. I prosjektet engasjerer HI sin spisskompetanse innen området modellering/oseanografi, egg/larvedrift og gyteadferd. Det vil være behov for detaljerte topografiske bunnkart samt data for ferskvannsavrenning til fjordsystemet. Det blir gjennomført strømmålinger og registrering av saltholdighet /temperatur /tetthet i fjordsystemet, samt at nødvendige metrologiske data blir innhentet. Disse data danner grunnlag for en strømningsmodell for fjorden. Sammen med detaljert eggidentifikasjons metode klassifiseres egg etter art og i minimum åtte stadier, dermed vil en kunne sannsynliggjøre lokalisering av gytefelt. På kart over stasjonsnett, representerer hvert punkt steder det skal gjøres eggtrekk (0-50 meter).
Stasjonsnett for Lyngenfjorden
Stasjonsnett for Lyngenfjorden. Kilde Havforskningsinstituttet
For anledningen er det innleid katamaran som forskningsfartøy og base for forskerteamet fra HI. Fartøyet vil operere i fjorden store deler av dagen, men vil ligge til kai om kveld og natt. Sted for landligge vil fastsettes etter progresjonen i prøvetakingen, og Børge Holte ved HI, sier at tidsplanen er stram, slik at fartøyet vil operere mye på fjorden. Om innsamling starter i indre eller ytre del av fjorden vil være avhengig av værforhold, så eksakt seilingsmønster er ikke fastlagt. Parallelt med katamaranen, vil Nofima operere i en annen båt. Deres oppgave er å gjøre strømkartlegging av fjordsystemet. NVE skal gjøre beregninger av ferskvannstilsig til fjorden, og NGU tilrettelegger avanserte topografiske modeller av fjorden. Av prosjektet forventes det at innen utgangen av 2009 bør en ha tilstrekkelig data for å kunne indikere lokalisering av gytefelt selv om en strømmodell ikke er etablert. Denne modelleringen og uttesting vil finne sted i løpet av 2010. Endelig verdisetting vil imidlertid først foreligge i etterkant av strømodelleringen I første fase var dette finansiert og planlagt gjennomført for Balsfjorden, men siden denne er en terskelfjord, har forskerne ved HI ønsket å flytte dette prosjektet til Lyngenfjorden. Det er også interessant for forskergruppen at det står oppdrettet torsk i samme fjordbasseng. For at flytting kunne finne sted, var det nødvendig å finne mellomfinansiering på ca 1,5 millioner kroner. Dette skyldes logistikk, men ikke minst at dette er et større og mer krevende fjordsystem. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) gikk straks inn i dette, samt at Fiskeridirektoratet tidlig signaliserte behov for en slik modell og ønsket å bidra med penger til dette prosjektet. Med dette som utgangspunkt og stor lokal og regional påvirkning har Lansdelsutvalget (LU) gått inn og fullfinansiert med ca 420 000 kr. I denne finansieringen er det ikke tatt hensyn til Havforskningsinstituttets bidrag i form av kompetanse, teknologi, fartøy og andre kostnader direkte og indirekte knyttet til gjennomføring og etterarbeid av dette prosjektet.

Lenger ned finnes lenke til artikkel med et utdrag av informasjon rundt etableringen av prosjektet