Sola har snudd og det er bare noen få dager igjen av året 2008. De fleste av oss gjør oss noen refleksjoner om hva som har hendt det siste året.

Rådhuset
Den nye delen av Storfjord rådhus ble offisielt åpnet 19. desember.
Det er en milepel for Storfjord kommune. Rådhuset rommer både folkebibliotek, kommunestyresal, møterom, diverse kontorer for administrasjon, brukertjeneste, Lyngenfjord Bedrifts Helse Tjeneste, Nav Storfjord, fjernarbeidsplasser og felles spiserom. Det har blitt et flott bygg, med lyse og trivelige rom.

Jeg håper de som jobber der har fått gode arbeidsforhold, og de som kommer dit får erfare en god og positiv atmosfære.

Den "gamle" delen av kommunehuset er under ombygging. Vi regner med at den er ferdig i løpet av noen måneder. Folkebiblioteket flytter inn på nyåret. Uteområdene skal det gjøres noe med til sommeren. Når alt er ferdig tror jeg dette blir et Rådhus vi blir stolt av og fornøyd med, selvom det har vært mye turbulens i byggeprosessen.


Økonomi
Fylkesmann Svein Ludviksen, sa i sin tale ved åpningen av Rådhuset : "Storfjord kommune har bra økonomi, dere har lav lånegjeld pr innbygger og dere har penger på bok."

Kostratall (sammenligningstall) viser at dere satser på pleie og omsorgstjenester og på skole.

Vi avholdt det første kommunestyremøtet i den nye kommunestyresalen den 17. desember. En av sakene som ble behandlet var budsjett 2009 og økonomiplan. Der vedtok vi å satse mer på pleie og omsorgstjenester ved å styrke hjemmesykepleien. Det er ikke vedtatt og legge ned noen sykehjemsplasser ( slik det står i avisa), men administrasjonen skal utarbeide en eldreplan som skal legges fram for kommunestyret i vår.

I mange år har vi jobbet med å få det samme småkommunetilskuddet som resten av Nord-Troms og Finnmark. Det har vi nå fått. Det utgjør 5,3 millioner kroner hvert år. Det er en stor seier og det kommer godt med når budsjett og økonomiplan skal legges.


Næringsutvikling
Vi trenger ikke bare gode velferdstjenester i kommunen, men vi trenger folk og arbeidsplasser. De siste 8 årene har folketallet vokst med 0,25 % i Storfjord. (Selv om vi har hatt en liten tilbakegang i det siste.) Vi ønsker en sterkere vekst. Vi trenger også flere arbeidsplasser, selvom en forskningsrapport viste at Storfjord er den kommunen i Troms som har flest nyetableringer av arbeidsplasser de siste 5 årene. Vi må legge tilrette for enda flere arbeidsplasser i kommunen.

Det er også nye positive signaler om jernbaneutbyggingen fra Finland til Skibotn. Dette vil være et av de prosjektene vi vil fortsette å jobbe med i 2009. Dette kan få uante konsekvenser for kommunen og regionen i framtiden.

Jeg vil også berømme Storfjord Ap for det initiativet de tok med folkemøte på Skibotn om torskeoppdrettet i høst. Det var positivt, med mye god informasjon og meningsutveksling.

Dessverre fikk Storfjord Torsk avslag i departementet, men vi tror det kan bli en god løsning. Kystsoneplan skal startes opp på nyåret sammmen men Lyngen og Kåfjord. Da håper vi at mange av de "konfliktene" som har vært kan bli løst.

Det er mange spennende oppgaver og utfordringer å ta fatt på i 2009.

Jeg vil takke alle som jobber i Storfjord kommune for en god arbeidsinnsats i året som har gått. Jeg vil også rette en takk til næringslivet, alle frivillige organisasjoner og de som gjør det trivelig å bo og komme til kommunen


Jeg vil få ønske dere alle sammen en riktig god jul og et godt og framgangsrikt nytt år!


Med vennlig hilsen
Hanne Braathen
Ordfører