I dag 6. februar markeres Samisk nasjonaldag over hele landet. I Storfjord markeres dagen på ulike måter i kommunens barnehager og grunnskoler.

Sameflagget er det som kjent ei dyktig Storfjord-jente som står bak:
- sitat fra nettstedet "Tre stammers møte"

" Samene i Sverige, Norge, Finland og Russland har et felles flagg. De har ikke bestandig hatt et flagg. Det ble utlyst en konkurranse om å tegne forslag til sameflagg. Astrid båhl (f. 6.6. 1959) fra Skibotn vant konkuransen. Flagget ble godkjent i Åre i Sverige i 1986.

Hovedtemaet i flagget er hentet fra runebommen, og fra sørsamen Anders Fjellners (1795- 1876) nasjonalepos. Fjellner skildrer samene som solens sønner, og døtre.
Fargene i flagget er de samme fargene som i samekofta- mest blått. Den røde halvsirkelen er sola og den blå halvsirkelen på flagget er månen.

Sola finner vi også i midten av trolltromma- en sentral plass (forenkla form av sola). Noaidien brukte blant annet tromma til å spå framtida med og for å bedre jaktlykken. Det ble også ofret til solguden.

Månen betyr fremdeles mye for samene; man skal blant annet kun slakte rein og skjære sennagress når det er veksende eller aller helst fullmåne. Da holdes kjøttet og gresset bedre- det råtner ikke så fort.

Nordisk sameråd foreslo å erklære 6. Februar som samenes nasjonaldag. 6. Februar 1917 fant det første samiske landsmøtet sted i Trondheim, og både sør- og nord samer var samlet på møtet. Samene tok da for første gang til å arbeide for å fremme felles samiske saker."

Lese mer? klikk her under linken samisk

Gratulerer med dagen!